До 500 лева над заплатата си може да получава учител

...
До 500 лева над заплатата си може да получава учител
Коментари Харесай

До 500 лева над заплатата на учител по точни науки, ако отиде да работи в проблемно училище

До 500 лв. над заплатата си може да получава преподавател месечно, в случай че отиде да работи в проблематично учебно заведение, където да вземем за пример децата са със слаби просветителни резултати и с невисок обществен статус. Той би трябвало преподава по математика, физика и астрономия, информатика или осведомителни технологии и да има над 8 година стаж като преподавател по някой от тези предмети.
 7000 възпитаници с часове в галерии и театри следващата година. Нови стратегии по специалности и лаборатории също в проекта на МОН за 2019 година  Вместо бележник: 11 хиляди начални възпитаници с персонално портфолио за следене на напредъка им  11 хиляди учители и личен състав напущат системата на българското обучение тази година  Контролът над изпитите за гимназиите се изплъзва от ръцете на началниците на инспекторатите
Възможността е планувана в плана за национална стратегия " Мотивирани учители " на Министерството на образованието и науката. Тя е оповестена за публично разискване, след което ще бъде гласувана от Министерския съвет и приложена през календарната 2019 година, с цел да може наесен в учебните заведения да има повече повече педагози по точните науки, в които се чака дефицит.

Бюджетът ѝ 1.7 млн. лв. обезпечава още придобиването на спомагателна подготовка в дефицитните области (математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, непознати езици и религия) и образования на експерти без педагогичен опит  (по математика, физика и астрономия, информатика, осведомителни технологии и непознати езици).

Предвижда се за проблематични учебни заведения да се обезпечат до 80 учители . С тях ще се сключат 3-годишни трудови контракти, които ще плануват 300 лв. в допълнение месечно заплащане за работата в сложни условия, както и още 200 лв. на месец, с които да се заплати наемът в новото обитаемо място или транспортните разноски.

За тези педагози е планувана подготовка за конкретната специфичност на района и придобиването на умения за методическа поддръжка. МОН ще заплати нощувките, храната, превозът на обучаемите, както и наемите и възнагражденията на обучителите.

Педагозите, които желаят да се включат, би трябвало да подадат документи, включващи автобиография, препис-извлечение от трудовата си брошура, мотивационно писмо, рекомендация от сегашния шеф, две рекомендации от учители, такава от родител и портфолио.

От МОН възнамеряват да направят  електронно картографиране , посредством което да отсеят учебните заведения, където са нужни преподаватели по точни науки, с цел да могат по-лесно да се запълнят свободните училищен места.

Програмата планува за до 100 експерти с висше обучение без педагогичен опит  да се обезпечи университетско образование за придобиване на професионална подготовка „ преподавател “ по математика, физика и астрономия, информатика, осведомителни технологии, и непознати езици. Обучението ще е едногодишно, в задочна форма, като за него страната ще заплаща на висшето учебно заведение по 1200 лева на участник, ще покрива още разноските за нощувки (40 лева.) и превоз на обучаемите (по 80 лева на участник).

До 150 учители пък ще могат да придобият спомагателна подготовка „ преподавател по математика “, „ преподавател по физика и астрономия “, „ учител по информатика “, „ преподавател по осведомителни технологии “, „ преподавател по непознат език “ и учител по вяра “ посредством плануваното образование по програмата. То още веднъж ще се организира от университетите, а формата ще е задочна. МОН обезпечава средства за 1 година, в която да се извърши квалификацията. Осигурени са пари за пътни и нощувки по време на присъствената форма на образование. Висшите училища  ще получават по 1200 лева на участник, за нощувки – 40 лева и превоз на обучаемите – 80 лева за участник.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР