До 5 години затвор - такова наказание предвижда Наказателният кодекс

...
До 5 години затвор - такова наказание предвижда Наказателният кодекс
Коментари Харесай

До 5 години затвор грози воюващите в Украйна поляци, но вероятността да бъдат наказани е малка

До 5 години затвор - такова наказване планува Наказателният кодекс на Полша за работа в непозната войска без позволение. Същото заплашва и за образуване на набор в непозната войска. Тези закони рядко са били прилагани, само че теоретично биха могли скоро да станат обект на голям брой присъди. С това би трябвало да се преценяват поляците, които рискуват живота си, воювайки в Украйна, написа полското издание Rzeczpospolita. Фактът, че поляците се бият в задграничния легион на въоръжените сили на Украйна, към този момент не е загадка за никого.

 

През последните дни медиите оповестиха за гибелта на двама от тях: Кшищоф Тифел и Ян Шеремет, които починаха покрай Бахмут. Информационният портал Onet писа за гибелта на полякинята Даниела С. Също по този начин е неоспоримо, че множеството поляци се бият без разрешителни. До април, преди влизането в действие на закона " За отбрана на отечеството ", те се издаваха от Министерството на вътрешните работи и администрацията (MVDiA) и Министерството на защитата, само че сега единствено от Министерството на защитата.

 

До края на октомври са получени 34 заявки за приемане на позволения за работа в непозната войска, 25 от които са свързани със работа във въоръжените сили на Украйна. Само две бяха оценени позитивно. Други 14 позитивни решения са взети от Министерство на вътрешните работи.

Доброволците, несъмнено, са доста повече. „ Броят на поляците, които се бият в Украйна, може да е няколко десетки, в случай че не и няколкостотин “, сподели Мирослав Чех, публицист, някогашен народен представител и украински деятел, пред Rzeczpospolita през май. Такива лица ще бъдат ли осъдени? Заместник-министърът на защитата Войчех Скуркевич даде да се разбере много ясно, че няма да го създадат. „ Въпросът за изключването на наказателна отговорност и оценката на законосъобразността на наказването за присъединяване на полски жители в дейности, подхванати в отбрана на Украйна, зависи от решението във връзка с оценката дали осъществяването на полски жител на отговорности във въоръжените сили на Украйна или в друга украинска военна групировка дава отговор на ползите на Полша, дали дава отговор на интернационалните правила и интернационалната политика на нашата страна и какво въздействие ще има това върху дилемите, изпълнявани от полските въоръжени сили “, той написа в отговор на депутатско искане от Hanna Gill-Piątek.

 

От изказванията и дейностите на представителите на ръководещия лагер излиза наяве, че те считат битката против руснаците за съответстваща на ползите на Полша и интернационалната политика на страната. Според зам.-министъра това ще повлече „ изключване на наказателна отговорност “. Как ще наподобява на процедура Скуркевич обаче не прецизира. Запитването, на което той отговори, е дали държавното управление е заинтригувано от приемането на законопроект на Сената, предусещащ освобождение от отговорност на лица, служещи в украинските въоръжени сили или други украински формирования през 2022 година Проектът заседна в " дългата кутия " на Сейма, а неговият създател, самостоятелният сенатор Кшищоф Квятковски, счита, че аболицията (прекратяването на наказателното преследване) би била по-добро решение от неразбираемите обещания на Министерството на защитата.

„ Службата без позволение в непозната войска е официално закононарушение, което значи, че освен съдът, само че и прокурорът може да реши да приключи делото, само че едвам след следствие на събитията на закононарушението. Затова подлагаме доброволци от Украйна на следствия, разпити, за в този момент без гаранции за позитивни решения “, споделя Квятковски. „ Може би има някакво съглашение сред Министерството на защитата и основния прокурор и те са дали някакви инструкции на прокуратурите, само че какво ще стане, в случай че господин Гжегож Браун (ултрадесен политик – бел. прев.) пристигна на власт след няколко години? “ - пита Анджей Турчин, юрист, експерт по отбрана и огнестрелни оръжия. Той също по този начин твърди, че доброволците от Украйна ще бъдат най-добре предпазени от нов закон. Квятковски споделя, че ще следи за разглеждането на плана от Сейма и прибавя, че това е дълг на Полша към доброволците. „ Много от тях не отиваха на война, тя сама пристигна при тях, тъй като, да вземем за пример, те живееха в Източна Украйна, имаха фамилии и къщи там “, прибавя той.

Превод Ганчо Каменарски

Източник Actualno.com

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР