До 41 градуса стигнаха температурите днес. В почти цялата страна

...
До 41 градуса стигнаха температурите днес. В почти цялата страна
Коментари Харесай

До 41 градуса стигнаха температурите днес. Къде беше най-горещо?

До 41 градуса стигнаха температурите през днешния ден. В съвсем цялата страна е жестока горещина. Причината е мощен доста парещ въздух, приближаващ от Северна Африка, с който се придвижва и сахарски прахуляк.

В девет области в страната има предизвестия за рисково горещо време. Това става за първи път от 2012 година.

Екстремни температури имаше в Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол.

Картата в останалите области в страната е с оранжев сигнален код и температури над 38 градуса.



Заради жегата в Пловдив се промени графикът на чиновниците на общинска компания " Чистота ".

" Началото на работното време е изместено в по-ранен час, тъй че да могат чиновниците да приключат своята работа надлежно в по-ранен час преди огромния пик на жегата по обед. Всички бригади, които работят навън, имат пространства за отмора и във всичките пространства са обезпечени апарати с вода ", изясни шефът Димитър Георгиев.

" До един часа сме. Не стоим в жегата ", сподели служителка.

" Ако има по този начин сянка, работим. На слънце не дават ", показа друга.

Българска национална телевизия: Вода дават ли ви?

" Дават да, студена вода ", отговори тя.

От Инспекцията по труда в Пловдив обясниха, че няма нормативна рамка, която да дефинира при каква температура би трябвало да се трансформира графикът на работещите навън и това се прави по убеждение на работодателя. Изисквания обаче има за работата на закрито и към този момент постъпват тъжби от разнообразни компании за неработещи климатици.

" Задължително на никое място не е посочено, че би трябвало да има климатик. Температурата на въздуха, най-общо казано, температурите би трябвало да бъдат от 15 до 28 градуса. Това са възможни стойности ", съобщи шефът на инспекцията в Пловдив Атанас Чернаев.

Стойностите на термометрите през днешния ден минаха 40 градуса на сянка в няколко обитаеми места. В Русе обособиха пункт пред правосъдната палата за оказване на здравна помощ. На място се мери кръвното налягане на искащите.

" Ако установим, че е по-висока границата, имаме лекарства, които можем да дадем сега да се намали кръвното и към този момент по-късно ги насочваме към общопрактикуващия доктор или към кардиолог ", описа медицинският експерт от Русе Борис Попов.

Специалистите припомнят - в най горещите часове да се излиза единствено при нужда.

" Много е значимо да не се натоварваме физически, да не използваме алкохол и по опция 2-3л течности дневно. Дори и пиещите течности не са застраховани от топлинен удар. Какви са признаците: сърцетуптене, повишение на телесната температура, само че при такива признаци търсим здравна помощ ", изясни Антоанета Нойкова от БЧК-Русе.

Четирима души припаднаха в Пловдивско поради жегите, най-вече младежи. Други петима са потърсили незабавна помощ в Благоевград.

Екип на Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР