До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен

...
До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е длъжен
Коментари Харесай

Какво се случва с неизползвания платен годишен отпуск?

До 31 януари на всяка календарна година, работодателят е задължен да уведоми документално всеки служащ или чиновник за полагаемия заплатен годишен отпуск. Право да употребяват отпуска имат всички работещи по Трудов контракт, които имат минимум 4 месеца зачетен трудов стаж съгласно Кодекс на труда (чл. 155 от КТ).

Платения годишен отпуск не може да се отсрочва. Работодателят е задължен да позволи на служащия или служителя, да употребява платената отпуска до края на съответната календарната година, за която се отнася (чл. 173, алинея 5 от КТ), в случай че не е отсрочено използването му (чл. 176 от КТ).

Съгласно член 176, алинея 1 от КТ използването на заплатен годишен отпуск, може да се отсрочи за идната календарна година от:

1) Работодателя – заради значими индустриални аргументи при условия и реда на член 173, ал.5 от КТ

2) Работника или служителя – когато употребява различен тип отпуск – за краткотрайна нетрудоспособност, за бременност, раждане и осиновяване, за развъждане на малко дете, за неплатен отпуск и т.н или когато служащия или служителя насочва документално искане до работодателя, за позволение на отсрочване използването на заплатен годишен отпуск, за идната календарна година, акцентирайки съответната причина.

Ако служащия или служителя употребява различен тип законоустановен отпуск, не е належащо писменно искане до работодателя, за отсрочване на използването на заплатен годишен отпуск за идната календарна година.

Когато платения годишен отпуск или част от него, не е употребен до края на съответната календарната година, за която се отнася, той се отсрочва до 6 месеца най-късно на идната календарна година, за която се поставя (чл. 176, алинея 2 от КТ), в случай че работодателя позволи, в случай че не служащия или служителя има право самичък да дефинира времето на използването му, уведомявайки за това минимум 14 дни авансово, документално работодателя.

Ако платения годишен отпуск или част от него не е употребен след 2 години, без значение от аргументите за това, правото му за прилагане се погасява по отминалост, в случай че трудовите правни отношения не са прекъснати, тогава служащия или служителя има право на парично обещетение по член 224 от КТ, за неизползвания заплатен годишен отпуск.

Ако платения годишен отпуск или част от него е отсрочен заради член 176, алинея 1, правото му на прилагане се погасява по отминалост, след приключване на 2 години, от края на годината, в която е отпаднала повода за отлагането му.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР