До 30 юни трябва да бъде направен пълен преглед и

...
До 30 юни трябва да бъде направен пълен преглед и
Коментари Харесай

Сачева призна за проблеми със Закона за личната помощ, Мая Илиева разкри лъжа

До 30 юни би трябвало да бъде изработен цялостен обзор и разбор на действието на Закона за персоналната помощ, тъй че да можем дружно да вземем решения. Те не са само и единствено финансови, само че никога не би трябвало да подценяваме и финансовия аспект, тъй като дефицитът, който имаме все още, при предстоящото повишаване на броя на потребителите, може да възникне на 230 милиона лв. в бюджета. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на парламентарния надзор.
" Всяко в допълнение закъснение на влизането в действие на Закона за обществените услуги води след себе си не просто до финансови, само че и до човешки проблеми, добави тя.
По-рано денем протестиращата здравна сестра Мая Илиева сподели, че н е е правилно, че 50% от всички доходи на лечебните заведения отивали за заплати , а 50% единствено от плащаното от НЗОК за лечебните заведения. Затова и потърсили пояснение от здравния министър и депутатите за неизпълненото заричане.
По вреmе на контрола Сачева призна още, че Законът за персоналната помощ не е универсална панацея , само че уточни значимостта трите закона, отнасящи се за хората с увреждания, би трябвало да работят дружно.
В Министерството на труда и обществената политика не са постъпвали сигнали за общини, в които се отхвърля приемането на заявки по Закона за персоналната помощ , уточни Сачева. Ако народните представители разполагат с такива сигнали, от МТСП са подготвени незабавно да създадат инспекции и да прегледат всеки един случай, твърди тя.
Министърът добави, че проблемите със Закона за персоналната помощ надалеч не са единствено финансови. Те са свързани и с в ъзможността на общините да обезпечат нужния потенциал, както и от позиция на опциите за самостоятелни оценки в подобен огромен размер . Министърът още веднъж напомни, че Законът за персоналната помощ беше признат при ясна негативна аргументация от Министерството на финансите.
Законов ангажимент на МТСП е да реализира държавната политика за даване на персонална помощ на хора с увреждания, съобщи Деница Сачева и добави, че по данни на Агенцията за обществено подкрепяне за интервала от 1 април 2019 година до 28 февруари 2020 година, общият брой на подадени заявки - заявления за правене на самостоятелна оценка за потребностите за включване в механизма на персоналната помощ е в размер на 30 013.
За 28 708 е открито, че отговорят на изискванията по закон. На тях са издадени посоки за съответния брой часове. Очаква се поетапното им заявяване за даване на поддръжката пред съответната общинска администрация. Към посочения интервал са подписани 22 560 трудови контракти с асистенти за оказване на нужната грижа на ползвателите. Броят на асистентите е 22 362, като асистентите са главно хора от фамилното обграждане на ползвателя.
Броят на прекратените контракти за този интервал е 1850 , като прекратяването е заради разнообразни аргументи като гибел на ползвателя на персоналната помощ, искане на индивида, който я употребява или на асистента, приключване на периода на самостоятелната оценка на потребностите.
Плащанията се правят, като за септември 2019 година по бюджетите на общините са преведени 2 млн. 412 хиляди и 530 лв., за октомври - 4 милиона 232 хиляди лв., за ноември - 5 млн. 518 хиляди и 200 лв., за декември - 7 милиона 748 хиляди и 180 лв., за януари - 13 милиона 798 хиляди и 70 лв..
Сачева обърна внимание, че Законът за обществените услуги също беше изстрадан като Закона за персоналната помощ, само че това не пречи сега да се основават спомагателни предпоставки за това да се подкопава доверието в него и да се търси механизъм в допълнение да бъде отсрочено неговото влизане в действие посредством сезиране на Конституционния съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР