До 30 000 лева за финансиране на започване и развитие

...
До 30 000 лева за финансиране на започване и развитие
Коментари Харесай

Повече пари и облекчения за стартиране на бизнес от хора с увреждания

До 30 000 лв. за финансиране на започване и развиване на планове за независима стопанска активност на хората с увреждания и по-облекчени условия за кандидатстване предлага Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ посредством Агенцията за хората с увреждания /АХУ/.

С предлагането дотацията по Програмата се усилва с 50% по отношение на сегашните 20 000 лв.. С измененията се планува предплатените заплащания за капиталови разноски да се усилят на 50% от 30% . Това ще обезпечи на претендентите повече средства за закупуване на съоръжение, осведомиха от МТСП.

На 24 месеца от 36 се понижава срокът , за който финансираният бизнес наложително би трябвало да работи. Това ще даде опция на бъдещите бизнесмени, получили поддръжка по Закона за хората с увреждания , да се възползват по-рано и от други целеви стратегии, по които в този момент не могат да аплайват преди да изтече тригодишният слединвестиционен интервал според настоящата методика на АХУ.

Предложенията са част от плана за промени на Методиката за финансиране на планове за независима стопанска активност според член 46 от Закона за хората с увреждания. От през днешния ден започва процедурата за публично разискване, която завършва на 13 ноември. С предложенията се плануват и други облекчения като анулация на условието претендентът за финансирането да потвърди управнически опит за сходни действия, както и отпадане на някои официални условия.

Право на поддръжка по програмата имат физически лица с трайни увреждания , с 50 и повече от 50% избрана понижена продуктивност, които нямат учредено еднолично дружество, без значение дали е настоящо или недействащо, както и не са участващи като съдружници в други търговски сдружения.

През последните три години са финансирани 59 плана на физически лица с трайни увреждания – притежатели на еднолични предприятия. Те са стартирали личен бизнес в действия като произвеждане и продажба на занаятчийски стоки; студия за красота; таксиметрови превози; автобояджийски услуги; капиталово планиране на здания и уреди и реализиране на авторски контрол; заведения за хранене; пътна помощ; гравиране и сублимация; разработка и поддръжка на уеб приложения и софтуер; студио за интериорен дизайн и други.

При осъществяване на независимата стопанска активност огромна част от бенефициентите по програмата са обезпечили претовареност и на други лица.

Средствата се отпускат за покриване единствено на капиталови разноски, като основаване на ново дружество, строително-ремонтни работи, съоръжение на разкриваните работни места, едно от които наложително е на притежателя на предприятието, стартов най-малък оборотен капитал, кратковременен обучителен курс за притежателя на предприятието.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР