До 21 септември производителите на медицински и стоматологични изделия могат

...
До 21 септември производителите на медицински и стоматологични изделия могат
Коментари Харесай

Министър обяви важна новина в Пловдив

До 21 септември производителите на медицински и стоматологични произведения могат да аплайват по първата отворена процедура по Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ – " Технологична рационализация “, с общ бюджет 260 млн.лв. Това разгласи министър на Единадесетия интернационален медицински конгрес на Югоизточно-европейски медицински конгрес /ЮЕМФ/ в  гр. Пловдив. Той взе участие в бизнес събитие с Networking, с  представители от близо 20 страни, проведено от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия в границите на форума.

" Държавата е в положение на цялостна готовност да подпомогнем потърпевшите от наводнението в Карлово. Премиер, трима министри, армията, Министерство на вътрешните работи, институциите са на място при хората, останали без покрив. Те са в сърцата и мислите ни и на Министерски съвет в сряда обсъдихме фокусирана поддръжка за региона по всички посоки. 2,6 млн. лева до дни ще бъдат разполагаем на Община Карлово по линия на Министерството на нововъведенията и растежа за инфраструктура. Ще създадем нужното да се поправят материалните вреди. Държавата работи и ще окажем нужната поддръжка. “ Това съобщи министър Пулев по отношение на потърпевшите от наводнението в Община Карлово и района. Информацията бе призната с овации от присъстващите, като стана ясно, че и лекарите вземат участие на доброволни начала в поддръжка на потърпевшите.

На форума министърът разгласи, че през последните години са привлечени вложения за над 1 млрд.лв. и са финансирани десетки планове за над 8 млн. лева в региона на медицината, медицинските разработки и нововъведения.

Той показа опциите за финансиране по направлението за нововъведения в медицината, медицински разработки, услуги, производства и опазване на здравето през структурните фондове на Европейския съюз и посредством Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/, ръководени от Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/.

По думите му общата стойност на средствата до края на годината, които ще бъдат налични по НПВУ единствено през МИР са за 600 млн.лв. " Заедно със средствата по структурните фондове на Европейския съюз до края на годината ще отворим процедури за българския бизнес в размер на 735 млн.лв. “, добави Пулев.

Министърът акцентира, че Министерството на нововъведенията и растежа ще ръководи към 7 милиарда лева през идващия програмен интервал до 2027 година Той уточни, че има две съществени стратегии за поддръжка на бизнеса, по които се работи интензивно, с изключение на Плана за възобновяване.

Едната е новата Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “  с бюджет близо 3 милиарда лева Тя към този момент е подадена за утвърждение в Брюксел, като се чака осъществяването ѝ да започва до края на годината. Другата стратегия е за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (2021-2027г.) с бюджет малко над 2 милиарда лева Тя е за поощряване на връзката сред просвета и бизнес. " Ще я изпратим за утвърждение и нея. Работим настойчиво и този запас да стигне до бизнеса още при започване на 2023г. “, акцентира министърът на нововъведенията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР