До 2040 година населението на страната може да намалее с

...
До 2040 година населението на страната може да намалее с
Коментари Харесай

Учени от БАН ще предложат мерки и препоръки към властта за излизане от демографския колапс

До 2040 година популацията на страната може да намалее с 20-25%, гласи разбор на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките. Предстои на Народното събрание да бъде предоставена прогноза за демографското развиване на България за интервала до 2040 година. Тя ще бъде направена въз основата на сравнителни данни на националната статистика, Евростат, Организация на обединените нации и Световната банка. 
Ще предложим ограничения в региона на миграциите, в региона на смъртността и стареенето на популацията, в региона на раждаемостта, на работната мощ, на етническите малцинства и групите с уязвими общности, изясни пред " Хоризонт "  Таня Черкезова от Института за проучване на популацията и индивида. Във всяка от посочените области работни групи ще излязат с рекомендации към властта. Позитивни резултати могат да се чакат едвам след прекосяване на настоящия инерционен интервал, в който влошената конструкция на популацията дава своите отрицателни отблясъци. Действията за по-далечните бъдещи интервали обаче би трябвало да стартират още занапред, безапелационни са учените.

На резултатите в отчета би трябвало да се гледа с конвенционалност, тъй като задават разновидности и проекции, можем да допускаме какво ще се случи в бъдеще, има разнообразни сюжети, разяснява Таня Черкезова и очерта някои положителни тензенции: 

" Първата позитивна наклонност е, че се чака в бъдеще броят на децата, които се падат на една жена през нейния живот (които тя би родила хипотетично), да нарасне от 1,54 през 2015 година, на 1,73-1,76 през 2040-та година. Това обаче, за жалост, не е задоволително, с цел да достигнем нивото на възпроизводство на популацията. За сходно нещо е небходимо тоталният коефициент на плодовитост, т.е. този брой на деца, да доближи 2,1 на една жена ".
Броят на дамите сред 15 и 49 години в бъдеще ще продължава да спада, тъй като популацията остарява и това е заложено в предходните интервали. Това е по този начин наречената инерция на демографската система и на развиването на популацията, акцентира Таня Черкезова:
" В резултат на това се чака почти към 544 000 дами сред 15 и 49 години да живеят в България. Това значи, че даже и да имахме по-висок цялостен коефициент на плодовитост, това не може да компенсира намаляващия брой на дамите във фертилна възраст. "
Друга позитивна наклонност, която се чака да следим в идващите 25 години е предстоящата дълготрайност на живота и при мъжете, и при дамите да нараства. При мъжете това ще стане приблизително с 6 години за този интервал, а при дамите предстоящата дълготрайност ще нарасне почти с 5 години. Продължителността на живота за мъжете ще доближи почти 77.5 години, а за дамите - до 83-годишна възраст.

Факторите за демографския срив са сложни, по тази причина предстоящите позитивни трендове не могат да извърнат внезапно общата картина във връзка с броя и структурата на популацията и тя ще продължи да се утежнява, посочи Черкезова. Заради влошената конструкция на популацията ще пораства и общият коефициент на смъртност, разясни тя. Това е по този начин, защото хората в преклонна възраст ще порастват като брой, а смъртността по естествени аргументи е по-висока в тази възраст. 

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР