До 2030 г. всички нови сгради в ЕС трябва да

...
До 2030 г. всички нови сгради в ЕС трябва да
Коментари Харесай

Новите сгради в ЕС – с нулеви емисии до 2030 г.

До 2030 година всички нови здания в Европейски Съюз би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания.

За новите публични сгради това ще важи от 2028 година

А към този момент съществуващите постройки би трябвало да се снабдят със същите характерности до 2050 година

Съветът на Европейски Съюз се споразумя през днешния ден за предлагането за преразглеждане на Директивата за енергийните характерности на постройките. 

Изключения ще бъдат допускани за някои исторически постройки, места за молебствия и здания, употребявани с отбранителни цели.

За издигнатите здания се вкарват минимални стандарти за енергийни характерности. Те ще подхождат на оптималното количество първична сила на квадратен метър, която зданията могат да употребяват годишно. Целта е поощряване на нововъведенията и еволюционен отвод от зданията с най-лоши индикатори.

За съществуващите нежилищни здания се вкарват оптимални прагове на енергийни характерности въз основа на потреблението на първична сила. Първият предел ще е под 15 на 100 и би трябвало да бъде доближат до 2030 година Вторият е под 25 на 100 и ще бъде доближат до 2034 година

Праговете ще се основават на потреблението на сила от националните сградни фондове в страните членки на 1 януари 2020 година Те могат да бъдат разнообразни за обособените категории сгради.

Минималните стандарти за енергийни характерности за съществуващите жилищни здания ще бъдат учредени на националните траектории в сходство с последователното възобновяване на сградните фондове към такива с нулеви излъчвания до 2050 година

Националната траектория подхожда на намаляването на междинното ползване на първична сила в целия жилищен сграден фонд през 2025-2050 година

Страните от Европейски Съюз се схванаха и за монтирането на слънчеви панели. До 31 декември 2026 година такива би трябвало да имат всички публични и нежилищни здания с разгърната застроена повърхност над 250 квадратни метра. Най-много година по-късно същото би трябвало да създадат сходни здания, където се правят главен ремонт и реновиране и които имат разгърната застроена повърхност над 400 квадратни метра. А до края на 2029 година слънчеви панели би трябвало да има на всички нови здания в Европейски Съюз.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР