До 2 години пътуването с влак от София до Варна

...
До 2 години пътуването с влак от София до Варна
Коментари Харесай

До 2 г. пътуването с влак от София до Варна ще е 4 ч., дойдоха още Смартрони

До 2 години пътуването с трен от София до Варна през жп възел Карнобат ще се реализира за 4 часа. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията в оставка Росен Желязков при откриването през днешния ден на обновената жп гара Карнобат. Той добави, че това ще е допустимо след модернизацията на жп линията Карнобат-Синдел , която към този момент е в ход.

Вижте фотоси >>

Новото здание на жп гара Карнобат, дружно с построяването на стоманен път и телекомуникации, са резултат от поредна промяна и възобновяване на железниците у нас, сподели министър Желязков.

Реконструкцията на гаров комплекс Карнобат е част от по-мащабен план, който включва още жп гарите Подуяне, Искър, Казичене, Стара Загора и Нова Загора. Министър Желязков съобщи, че скоро следва за започва модернизацията на жп гарите в Нова Загора и Айтос. Той напомни, че досега са актуализирани редица приемни сгради, в това число Централна гара-София и жп гара Подуяне.

По думите на транспортния министър в новия програмен интервал са заложени големи средства за жп инфраструктура и са дефинирани ясни планове и периоди. По Плана за възобновяване и резистентност една от предпоставките за асортимент на планове е тяхната подготвеност за незабавна реализация, разяснява Желязков.

Осигурили сме финансиране на редица планове в Северна България, свързани с цифровизация, телекомуникации, развиване на интермодални връзки, съобщи министърът и добави, че това приказва за добра организационна и планова подготвеност на " Железопътна инфраструктура ".

Вчера стартирахме коловозното развиване на Централна гара-София , а в ход е модернизацията на жп връзката със сръбска граница. В новия програмен интервал следва да бъде построена и жп съгласуваност с Република Северна Македония, изясни министър Желязков.

 Ремонтът на колозите на Централна жп гара София
Ремонтът на колозите на Централна жп гара София
Снимка: Българска телеграфна агенция

Проект " Реконструкция на гаров комплекс Карнобат " е на стойност 4,1 млн. лв., обезпечени от Оперативната стратегия " Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020. Той включва цялостно архитектурно възобновяване на постройката и прилежащите пространства, създаване на модерни системи и съоръжения, и равнопоставен достъп за всички жители.

 Министърът на превоза в оставка Росен Желязков откри през днешния ден обновената жп гара Карнобат
Министърът на превоза в оставка Росен Желязков откри през днешния ден обновената жп гара Карнобат
Снимка: МТИТС

Нови четири локомотива Смартрон към този момент са в придвижване

Нови четири локомотива Смартрон бяха доставени и от през днешния ден са включени в съставите на влакове, които пътуват по главните дълги дестинации в страната. С новодоставените локомотиви БДЖ към този момент разполага с 10 Смартрона, с което ДЗЗД " Сименс Трон " извърши предварително заложените в контракта периоди за доставка, оповестиха още през днешния ден от превозвача.

 Снимка: БДЖ

Останалите пет локомотива, които би трябвало да бъдат разполагаем на БДЖ до края на годината, най-вероятно също ще дойдат преди края на посочените периоди, с помощта на което сдружението ще разполага по-рано с нужния запас за осъществяване на Графика за придвижване на влаковете.

След като през май 2020 година беше решен казусът с дефицита на вагони, от април тази година към този момент е преодолян и трайният дефицит на локомотиви. Чрез съществуването на задоволителен преносим състав ще бъдат редуцирани систематичните закъснения и анулацията на влакове подари съществуващия до момента дефицит, показват от компанията.

Локомотивите Смартрон, с които БДЖ към този момент разполага, се движат в съставите на влакове по направленията София-Бургас-София, София-Варна-София, София-Свиленград-София и София-Кулата-София.

 Нови четири локомотива Смартрон към този момент са в придвижване
Нови четири локомотива Смартрон към този момент са в придвижване
Снимка: БДЖ

Новите четири локомотива ще носят имената на следващите български владетели , които са княз Борис I, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил. Всеки един от тях разполага със характерен QR код, при сканирането на който посредством мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на който е наречен локомотива. Друга забавна детайлност е, че на челото на всеки Смартрон е изобразена по една писмен знак от глаголицата, което е самобитен метод за разпространение и предпазване на българските полезности и богата история.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР