До 15 януари трябва да има изчистена фигура по механизма

...
До 15 януари трябва да има изчистена фигура по механизма
Коментари Харесай

Избират между прокурор, следовател или съдия за разследващ главния прокурор

До 15 януари би трябвало да има " изчистена фигура " по механизма за следствие на основния прокурор, самостоятелен в Националния проект за възобновяване и резистентност. Това разгласи правосъдният министър Надежда Йорданова пред публицисти след присъединяване си в Комисията по правни въпроси.

Тя изясни, че магистратът, който ще проверява основния прокурор, ще бъде от правосъдната система и това е един от детайлите, който се разисква на експертно равнище. Настояването на Европейска комисия било за арбитър следовател, само че всички знаем, че сходна фигура няма в Конституцията. Възможни са няколко разновидността, допустимо е кръгът от магистрати да включва прокурор, следовател, арбитър на съответното високо равнище, като по време на следствието магистратът ще има функционалностите на прокурор, изясни Йорданова.

Решението на Конституционен съд демонстрира няколко набора от критерии, които демонстрират, че проверяващият прокурор или лицето, което проверява основният прокурор, не би трябвало да бъде толкоз извадено, характерно, изключително, както бил препоръчаният режим в Закона за правосъдната власт. Търси се салдото да не се основава едно чувство за извънредност и неравнопоставеност, само че да се основат гаранции, че проверяващият магистрат ще си свърши работата. Новият магистрат ще се избира " атхок " от настоящите магистрати за съответния случай, посочи правосъдният министър.

Това, което бъде заложено в Плана за възобновяване и резистентност като съществени моменти, не би трябвало да опонира на Конституцията. Експертните диалози не престават и до 15 януари би трябвало да бъде изчистен въпросът с механизма за следствие на основния прокурор.

Надежда Йорданова акцентира, че най-хубавото решение на проблемите е конституционна смяна. Трудностите в набиране на конституционно болшинство няма да откажат правосъдния министър да реши и свърши най-малко минимално вероятното на законодателно равнище. " В рамките на дебата се надявам да реализираме конституционно болшинство, само че по този начин или другояче, до момента в който тече конституционният спор, ще свършим минимално вероятното на равнище изменение на закона ", безапелационна бе Йорданова.

Тя добави, че няма спор за това дали прокуратурата да бъде извадена от правосъдната власт. Дебатът, който върви е да се подсигурява съдиите да се самоуправляват от преобладаващо присъединяване на съдии, избирани от съдии, и да има механизъм за търсене на отчетност и отговорност на основния прокурор, изясни тя.

Запитана дали има вид да завърши войната сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, Йорданова означи, че тя не е политически коментатор, с цел да разяснява усещанията на публицистите. Тя чака основният прокурор Иван Гешев и вътрешният министър Бойко Рашков да си извършват отговорностите по най-хубавия метод. Йорданова чака още прокуратурата да проверява безобразията, осъществени на Автомагистрала " Хемус ".

Надежда Йорданова прикани всички прецизно да съблюдават презумпцията за невиновност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР