До 10 дни да бъдат изклани всички домашни прасета в

...
До 10 дни да бъдат изклани всички домашни прасета в
Коментари Харесай

Колят домашните прасета в Русенско до 10 дни заради африканската чума

До 10 дни да бъдат изклани всички домашни свине в Русенско, отглеждани в животновъдни обекти вид " заден двор " - това гласи заповедта на регионалния шеф на Русе Галин Григоров, която ще бъде издадена публично до края на деня, заяви Григоров, съобщи Българска телеграфна агенция.

Причината е влошената епизоотична конюнктура в прилежащи на Русе области. Отделно, към 25 % от свиневъдството в България е в Русенския район. В свинекомплексите в региона се отглеждат към 100 000 свине. Три от тях, които са и едни от най-големите в България, се намират в община Сливо поле, където всички домашни свине бяха изклани превантивно през предходната година.

Григоров сподели още, че след 10-дневния период, в случай че заповедта не бъде спазена, ще се премине към наложително умъртвяване на домашните свине на стопаните.

По думите на регионалния шеф, в случай че заболяването влезе в свинекомплексите или бъде установена наоколо до тях, икономическите загуби ще бъдат пагубни.

Григоров разяснява, че заплахата от болестта не се приема задоволително съществено в дребните обитаеми места. Досега се е разчитало на засилена осведомителна акция, само че и тя се е оказала незадоволителна. По тази причина е належащо да се подхващат по-крути дейности.

Григоров изясни, че е в непрекъснат контакт както с всички заинтригувани страни, по този начин и с другите регионални шефове от Северна България. По думите му упованията са до няколко дни в граничните региони с Румъния вероятността за нахлуване на болестта да бъде понижена оптимално, защото и там би трябвало да бъдат подхванати сходни ограничения.

Григоров съобщи, че в област Русе до момента няма регистриран случай на заболяването. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР