ДНР освобождава граждани на Украйна, осъдени от властите в Киев

...
ДНР освобождава граждани на Украйна, осъдени от властите в Киев
Коментари Харесай

“СБУ измисли всичко”. Какво говорят жертвите на преследвания в Украйна

ДНР освобождава жители на Украйна, наказани от управляващите в Киев за връзки с Русия. Те са били държани в следствения арест в Мариупол. Успяхме да се свържем с жертвите на гонене.

Бойно дежурство

Александър Аксаков моли да не оповестяваме същинското му име. Страхува се за околните си - той е от Днепропетровска област. Онзи ден излязъл от пандиза. Даден му е краткотраен заслон.

Преди това е работил като управител продажби на агрохимикали. През 2015 година той зарязва всичко и се причислява към милицията на ДНР. Семейството му е съпричастно към това. " Родителите ми са руснаци, само че прекараха по-голямата част от живота си в Украйна “, изяснява той. „ Служих в няколко елементи. Първо влязох при казаците, стоях на контролно-пропускателни пунктове. Реших по-късно да се върна към мирния живот “, добавя той.

През 2020 година той е атакуван от СБУ. " Не съм отричал, че съм бил в ДНР. Освен това през 2016 година бях включен в базата данни на уеб страницата " Миротворец " - от този момент съм " изменник на родината ". Бях задържан в есента на 2021 година “, продължава членът на милициите.

Той прекарва пет месеца в следствения арест в Днепропетровск, а през февруари е изместен в Мариупол. По член 111 („ Предателство на родината “) е застрашен от затвор 12 до 15 години, само че не стига до съда.

" Веднага откакто се разпростряха широкомащабни военни дейности, управлението избяга. Чистачките и защитата останаха. Те нямаха право да ни пуснат. Изненадващо, дисциплината беше непокътната ", спомня си Александър.

Третиран като човешко създание “

В непосредственост до следствения арест е основана част от ВСУ. За сигурност пандизчиите от втория етаж са разпределени в килиите на първия етаж. " Повече от 300 души така и така нямаше да се поберат в мазетата. Условията бях тежки - нямаше ток, нямаше вода. Температурата падна до нула градуса. Остана единствено да чакаме всичко да свърши ", споделя някогашният пандизчия.

Хранителните ресурси са малко - най-много за седмица-две. Служителите всеки ден търсят вода под обстрел. Никога не се връщат с празни ръце.

" Всеки получава кофа техническа и половин литър питейна вода. Готвачът готвеше на огън на улицата. Хранеха ни един път дневно. Явно са получили нещо от филантропичната помощ, защото не бяхме лишени от месо. Така и оцеляхме – поради личния състав, който рискуваше живота си ", отбелязва Александър.

Щом ситуацията се успокои, идва новата администрация, последователно всичко си идва на мястото. Аксаков и осем други пандизчии са трансферирани в Донецк в края на юли. „ Там беше по-добре. Отнасяха се добре с нас, черпеха ни със сладкиши, цигари, държаха се с нас като с хора. След амнистията ни помогнаха да се свържем с околните си “, добавя събеседникът.

Александър изготвя поданство на ДНР. Планира да отиде на работа в Мариупол. Признава, че доста го влече към дома, само че там още веднъж го чака затвор.

" Опасни нарушители "

Николай Прищенко няма подобен проблем – той е от следения от Русия Енергодар (Запорожка област). СБУ го задържа през януари 2021 година Обвинение по чл.111 („ Държавна измяна “) и чл.28 („ Участие в проведена незаконна група “).

" Твърди се, че съм сътрудничил на съветските специфични служби. Всъщност беше по този начин: моят другар Иван ме помоли да го съпроводя до Курахово в Донецка област. Той е неработоспособен, в инвалидна количка. Каза, че имал работа там. Пътят беше дълъг, прекарахме нощта в апартамент чартърен, на сутринта се върнахме. Няколко дни по-късно Иван се обърна към мен още веднъж. Бяхме хванати от чиновници на СБУ на автогарата, на връщане към Енергодар “, добавя той.

При първото пътешестване Иван загатва, че се е срещнал с военнослужещ. Николай не навлиза в детайлности. „ А от материалите по делото научих, че Иван е в преписка с „ някой си от Русия “, добавя той.

" Не съм го питал, гледах си работата. Реших за себе си: щом не знаеш какво се случва, няма от какво да се страхуваш ", продължава Николай.

Както се оказва, документите, които украинският боец предал на Иван при втората им среща, са били подправени. „ Доколкото знам, Иван също го готвят за прошка. Прави се усещането, че СБУ сама си е основала казуса и го е отстранила – показно, употребявайки неработоспособен, който имал остра потребност от пари “, споделя събеседникът..

По време на разпитите Иван акцентира, че Прищенко няма нищо общо с това, само че СБУ подценява това.

" Развихриха цяла акция. Уж имало връзка, която ни е раздавала задания. Аз съм отговарял за защитата, а Иван е отговарял за финансовите потоци. От двама елементарни хора направиха рискови нарушители ", възмущава се енергодарецът. „ В моя случай те се концентрираха изключително върху това, че съм проруски надъхан, макар че не съм го декларирал нито с думи, нито с каузи “, добавя той.

Пълна инспекция

Прищенко не дочаква процеса. За първи път чух за азовците едвам по време на боевете за Мариупол. Отношението на пандизчиите към тях, съгласно Николай, е било извънредно отрицателно.

„ Не сме ги виждали. В нашия затвор 90% са локални. Изпаднах в потрес, когато разбрах какво се случва зад стените. Ако и един азовец беше вкаран в килията, нямаше да излезе. Това е една от аргументите за какво в този момент ги държат настрана “, уверен е той.

" Щях да почина зад решетките. Нямаше вяра за обективно следствие “, заключва Николай. Той желае да се върне в родния си град, с цел да получи съветски паспорт и да си откри работа.

Прищенко е един от първите четирима украински жители, освободени от управляващите на ДНР. Други случаи на " фракционизъм " се проверяват от Главната прокуратура. Процесът е много дълъг - би трябвало да сте уверени, че освободените не са забъркани в действителни закононарушения и не са свързани с украинските специфични служби.

След инспекция на някогашните пандизчии се оказва помощ да се върнат вкъщи. Но има и искащи да останат. Те се опасяват от възмездие на киевските управляващи.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР