Дните до местните избори се броят вече на пръстите на

...
Дните до местните избори се броят вече на пръстите на
Коментари Харесай

Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Асен Василев може да взриви всяко правителство

Дните до локалните избори се броят към този момент на пръстите на едната ръка. Какво научиха гласоподавателите от предизборните диспути? Дебати ли в действителност бяха те или тюрлю гювеч, както счита Татяна Буруджиева? На какво се дължи възходът на Ваня Григорова и спадът измежду последователите на Васил Терзиев? А дали резултатите от локалните избори ще повлияят на сглобката или нещо или някой може да я взриви? Ще се резервира ли сделката сред ППДБ и ГЕРБ за ротацията единствено на министър председателите или ще има и промяна на министри? На тези и други предизборни въпроси беседваме с доцента по политология Татяна Буруджиева.

– Доцент Буруджиева, беседваме четири дни преди локалните избори и три дни преди деня за размисъл. За какво съгласно вас би трябвало да размишляват още гласоподавателите в този ден?
– Този ден бе обвързван с началото на провеждането на демократични избори в България и трябваше да подсигурява едно по-голямо успокоение, да няма удари под кръста 24 часа преди изборния ден и да няма опция да се получи някакво влияние върху хората.  Но въвеждането на този ден от дълго време изигра ролята си. Социологическите данни се дават до последния миг, в това число и в самия ден на изборите, макар възбраната за това. В изборния кодекс непрестанно се вършат ремонти, само че не се пипат неща, които са си изиграли своята роля и няма потребност повече да стоят там.

– Как ще коментирате елиминирането на един от претендентите за кмет на София Вили Лилков от телевизионните диспути в предаването на Българска национална телевизия „ Референдум “, в което ще вземат участие всички останали, без значение от мястото, на което се намират в социологическите допитвания?
– Още доста имаме да учим по какъв начин се вършат диспути. При състояние, че социологията демонстрира, че има нови играчи или някои от старите ще отпаднат, що за логичност е участниците в дебатите да се дефинират по старите резултати или по показаните в Народното събрание? Това е безусловно неправилен знак, който единствено дава опция да се скрие зад него едно решение, което не прави чест на националната телевизия, която би трябвало да задава стандарти. Видяхме какво се случи на дебатите във Велико Търново, отново по Българска национална телевизия, където бяха всичките 8 или 9 претенденти.  Буквално казано, стана един тюрлю гювеч. Кандидатите даже не могат да се изкажат, камо ли да дебатират! Защо го назоваваме тогава спор? По-добре е да се каже, че се прави някаква презентация или нещо такова. Дебатът е характерна форма на другарство сред претенденти за политически постове и жители и в него би трябвало да бъдат показани тези претенденти, които интересуват жителите. Няма никаква логичност да го няма Вили Лилков, тъй като той е в първата петица. Ще посоча като образец за извънредно добър спор полемиката в аулата на Софийския университет сред първите пет – Вили Лилков, Ваня Григорова, Антон Хекимян, Васил Терзиев и Деян Николов. Искам да похваля нашите студенти от Младежкия конгрес. Така се прави.

– Може ли да се каже, че бе направено всичко за служебна победа на Васил Терзиев?
– Правят се опити, в това число тази смяна в тактиката на акцията, която при Васил Терзиев е доста дълга. Да не забравяме, че той е по билбордовете още от месец юли. Но считам, че този човек го навираха там, където не му беше работа и правеше акция, която изобщо не го нарежда и показва в най-ефективната светлина като претендент за кметския пост. Когато имаш една толкоз сбъркана акция, мъчно може да се каже каква част от казуса се дължи на самия претендент. В дебатите виждаме, че той не е доста мощен.

– Къде сбъркаха стратезите на акцията му?
– Стратегията беше той да се наложи като лидираща фигура, която да смачка авансово  кандидатите на другите, да ги накара да се чудят кого да извадят против него. Но сега, в който влезе в действителната акция  с съперници, се бе изработен внезапен завой да се демонстрира, че той е пакетиран с претендента на ГЕРБ господин Хекимян и единствено те двамата съществуват. Това даде опция  на Хекимян доста бързо да втвърди своите гласоподаватели и по-бързо да навакса обстоятелството, че финален влезе в акцията. И в този момент в действителност най-малко това, което се вижда от многото социологически проучвания на терен в София – къде оповестени, къде не – е явен тренд на спад на гласоподавателите на Васил Терзиев. Но те и двамата не са готови за диспути, изключително политически…

– Те не са политици…
– Не са, само че аплайват  за един от най-високите политически постове в страната. Твърдят, че не са политици – ами тогава за какво се кандидатираш за кмет на София, който е четвъртият по протокол човек в страната.  Ако те още не са се научили, на кметския пост ли ще се учат? Кога най-сетне ще имаме хора, които се държат обикновено в политиката? Защото виждаме, че това е огромният проблем и на ръководството сега. Същото е и при министрите, и при народните представители. Какво значи няма ляво-няма дясно? Между другото, във френския парламент можете да си купите ръкавици за вдишване на горещи неща в кухнята – едната синя, другата алена, на едната написа левица, на другата – десница. И вместо да се занимават с цената на кюфтетата във френския, те събират пари от туристи и рекламни материали.

– Според вас Антон Хекимян мюре ли е или автентичен претендент?
– Действителен е. Просто ГЕРБ търсеше претендент, който да не е чисто партиен. Защото един чисто партиен претендент доста по-бързо щеше да си  стегне гласоподавателите на партията, само че всички щяха да се упражняват върху него. Председателят на СОС Георги Георгиев е най-добре квалифицираният съгласно мен, само че той е взел участие и подписвал всичко, което се е случвало в общината. Така че ГЕРБ не можеше да даде късмет на всички други претенденти да се качат на раменете на партийния им претендент  да си вършат акцията. Това щеше да бъде огромно облекчение за съперниците. Самият Антон дава доста сериозна борба, възползвайки се от безусловно неразбираемото решение за какво Терзиев би трябвало да влиза  в дебата, с цел да може да вдигне топката на своя конкурент.

– Ваня Григорова внезапно много ненадейно дръпна доста напред, откакто една организация предсказа, че може да отиде на балотаж и да завоюва, се появиха изказвания, че поради това може да падне и държавното управление?
– Това всичко идва от центъра в ляво. Въпреки че разгласи своята поддръжка за претендента на Софийската организация, чуваме, че от „ Позитано “ 20 отхвърлят участия на Григорова без тя да знае. Дали е правилно  не знам, само че прави работа в акцията на Григорова, тъй като ясно показва неналичието на връзки и взаимозависимост сред нея и Корнелия Нинова. Това е едно от опасенията дали да се гласоподава за Григорова, тъй като зад нея щели да стоят ползите на други хора.

– Но налагането на кандидатурата на Ваня Григорова е победа на Софийската градска организация на Българска социалистическа партия над „ Позитано “ 20?
– Абсолютна победа, те си опазиха личния претендент тъй като във всяка друга община  централата се намеси и пренареди нещата. Второто характерно нещо е, че за първи път всички софийски организации са на едно мнение, тъй като не е имало издигане на кмет за София от страна на столичната организация на Българска социалистическа партия и да няма някоя от тях да не го желаят и да работят даже срещу него или да не работят изобщо. Ваня Григорова доста късно влезе в акцията, може би седмица-две преди Хекимян. Още през юли тя сподели, че ще одобри номинацията, само че доникъде на септември чакаха подписите и документите от „ Позитано “ 20. При нея нямаше потребност да се втвърдяват партийните организации, зад нея стои  една коалиция, каквато Българска социалистическа партия от дълго време искаше да направи на национално ниво, само че не съумя. Напротив, нещата се разроиха. На Григорова ѝ би трябвало и различен тип интензивност, която не се стимулира през партиен избор. Нейната акция е добре центрирана, колкото и да нервират, посланията ѝ са в устата на всички. Това е претендентът с най-голяма чуваемост, цитираност и шерване, което въздейства, това прави една друга акция. Ваня Григорова е другият претендент и няма метод да не дръпне. Засега тя удържа порядъчен звук, което е доста значимо. Не бива да се не помни и това, че тя жена и е единствена в първите пет, което основава също специфичност на тази акция.

– Успява ли до момента Вили Лилков да сплоти десните гласоподаватели, старите седесари?
– Неговите проблеми са два. Първо, че той е вътре в един достоверно десен електорат, който постоянно сме виждали в София. Второ, че младите десни са при Политическа партия. Тоест, има едно разделяне на десните гласоподаватели и това прави обстановката в София доста неповторима. Защото за първи път десните няма по какъв начин да се съберат на втория тур. Един за различен не могат да гласоподават електоратите на Вили Лилков и Васил Терзиев. Кандидатурата на господин Лилков беше много рано оповестена – незабавно след Терзиев – като отговор на самата фигура на Терзиев. И това накара екипът на Терзиев и самият него да трансформират своята акция, да се съобразят с Лилков. Ако той разшири своите гласоподаватели, това изрично ще покаже, че  в София ще се получи антиправителствен избор от тримата претенденти – Лилков, Григорова и Деян Николов от „ Възраждане “. За „ Възраждане “ изборите би трябвало да покажат, че вървят нагоре, за ППДБ – че не вървят надолу, а за ГЕРБ – че са първи и ще са първи.

– Очаквате ли някакви земетресения в ръководещото болшинство и в неговата сглобка с оглед резултатите от локалните избори?
– Вижте, както и предишното им държавно управление, както и това, индивидът, който може да взриви всяко държавно управление, се назовава Асен Василев. Докато има тази обсесия от ППДБ в Асен Василев, че във всяко едно държавно управление той би трябвало да е финансов министър, може да се получат всевъзможни катаклизми, тъй като той умее да ги основава и да основава врагове.   Не мога да схвана за какво го прави, тъй като когато човек умее това, нормално той умее и другото – да основава другари, мощ и позитив. Но очевидно господин Василев не се интересува от това нещо и в този смисъл тежко вреди на личната си партия и на приятелите си в нея, тъй като те го поддържат безусловно и са подготвени да жертват ръководството и идеите си поради другарството с него.

– Той към този момент има проблеми с Бюджет 2024, укоряват го, че няма събираемост…
– Отдавна настоявам, че няма кой да му разреши на господин Василев да направи бюджета по този начин, както направи предходния, в това число да ги накара сътрудниците къде с нервност, къде без, да му го гласоподават.  Този бюджет беше непълен, тъй като надалеч по-важно за ГЕРБ и Движение за права и свободи беше да го има, с цел да може кметовете им умерено на финала на мандата си да изпълнян най-малко някои от обещанията си. Сега бюджетът е за цяла година, с него ще се вършат политики, а се чака и ротацията. ГЕРБ ще би трябвало да извършва едни политики, които са неразбираемо какви, защото бюджетът е  някакъв си без обяснения….Няма по какъв начин това да се случи. Струва ми се, че локалните избори ще засилят причините, в това число и на „ Демократична България “, да се разпредели властта по отношение на  реалното положение и поддръжка за обособените партии измежду гласоподавателите. Значи имаше логичност да се отстъпва, с цел да има държавно управление, с цел да има бюджет, с цел да  започнат конституционните промени, само че няма безусловно никаква логичност това да продължава. Ситуацията се обръща. Сега Политическа партия би трябвало да отстъпва, в случай че желае да резервира позициите си и в Народното събрание.  На нито една партия не е проблем да отиде на изключителни парламентарни избори, само че в случай че резултатите за Политическа партия са такива, каквито се чака на локалните избори, на Политическа партия ще ѝ се наложи да се бори за влизане в Народното събрание. Въпрос на предвидливост и на схващане е, че когато имаш потребност от гласовете на някой, политиката се прави в партьорство и подпомагане, а не с ичегъртване.

– Борисов към този момент сподели, че може да има промяна на 7-8 министри, без да ги посочва, поради това, че са надалеч от предстоящите резултати. Политическа партия дадоха отговор, че сделката е за ротация единствено на премиерите…
– Тази сделка няма по какъв начин да се съблюдава. Мисля си, като виждам мълчанието на Христо Иванов, че и Демократична България схващат, че ще ги гонят, по този начин да се каже, в случай че продължат по този метод.   Политическа партия или ще имат политическата предвидливост  сами да бъдат дейни и да договорят кои министри остават и кои ще бъдат заменени още в този момент и тогава напълно безболезнено ще мине ротацията, или няма да се съгласят. Не инцидентно в този момент се слага този въпрос. Първо, поради резултатите,  които се чакат на 29-ти. Второ – би трябвало да си даваме сметка и на това, което сподели Делян Пеевски – до по кое време  ще продължи това държавно управление. Това е доста симптоматично. Евроатлантическите полезности за Движение за права и свободи са ще въведем ли еврото и ще влезем ли в Шенген. И защото и двете неща мъчно ще станат до Нова година, някак си се отвори малката врата и Движение за права и свободи да кажат – вижте, не работят за нашите евроатлантически полезности тези хора. Така че в случай че са задоволително далновидни, Политическа партия ще са дейните, ще могат да договорят още в този момент хора, които по-добре ще могат да работят. И тогава при ротацията към този момент могат да се сменят единствено министър-председателите. Ако не, нищо чудно да отидем на предварителни парламентарни избори.

Нашият посетител
Татяна Буруджиева е политолог, мъдрец и политик. Била е депутат в 42-ото Народно заседание от Българска социалистическа партия и шеф на кабинета на ръководителя на Българска социалистическа партия, Сергей Станишев.
Завършва Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и специализира политически връзки и политически мениджмънт във Франция и Белгия.
Буруджиева е доцент по политически науки и лекар по философия. Преподава политология в няколко български университета, измежду които Софийски и Нов български университет.
Владее британски, приказва и френски, съветски, гръцки, испански, италиански, учила е латински. 

 

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР