Дни след огромната експлозия, която опустоши Бейрут и отне живота

...
Дни след огромната експлозия, която опустоши Бейрут и отне живота
Коментари Харесай

Гардиън: Ливанското правителство подаде оставка, но трябва да си отиде цялата система

Дни след голямата детонация, която опустоши Бейрут и лиши живота на минимум 170 души, държавното управление на Ливан подаде оставка. По този метод бе затворена една тъжна глава от историята на страната, написа в публицистичен материал английският в. " Гардиън ".

Демонстрации има от предишния октомври, участващите в тях показват недоволството си от корупцията, неприятното ръководство и инфлацията. Оставката на държавното управление сигурно бе преломен миг. За страдание, може да се окаже, че за Ливан предстоят още доста тъжни глави, отбелязва " Гардиън ".

Трагедията на Ливан през днешния ден се състои от една страна в това, че е по средата сред Иран и Съединени американски щати. Иран поддържа ливанското шиитско придвижване Хизбула, което Съединени американски щати преглеждат като терористична организация и което е един от стълбовете на ливанската страна.

Хизбула е част от ливанските съдружни държавни управления от повече от десетилетие. Движението е и най-могъщият съперник на Израел, добавя Българска телеграфна агенция.

От друга страна, съществена причина за неефективното ръководство е мултирелигиозната политическа система на страната. Тя се базира на съглашение за делба на властта, реализирано още през интервала на френското колониално ръководство и доказано още веднъж през 1991 година с договореностите от Таиф, които поставят завършек на 15-годишната революция.

По силата на това съглашение местата в Народното събрание се разпределят съразмерно сред 18-те ливански религиозни общности. Държавните постове са разпределени сред представителите на другите изповедания и религиозни течения. Предвидено бе тази система да престане да работи през мандата на първия парламент след края на гражданската война.

Ливанските политически партии обаче нямаха интерес от премахването й - те употребяват министерствата, с цел да раздават постове на своите почитатели. Ливанците, които приютиха 1,5 милиона сирийски бежанци, би трябвало да вземат решение за държавното управление си. Те са недоволни: постоянните прекъсвания на тока, дефицитът на хранителни артикули и непрекъснатото повишаване на цените затрудняват всекидневния им живот.

Нужна е помощ за оправянето с COVID-19. Нови избори могат да оказват помощ за решение на обстановката. Гласуване при условия на опазване на настоящата система обаче ще облагодетелства нейните представители. Едно от настояванията на стачкуващите е преди произвеждането на каквито и да било избори, да има смяна на изборното законодателство и то към този момент да не е обвързано с правилото на религиозната принадлежност, отбелязва " Гардиън ".

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР