Дни след като разпространението на COVID-19 беше обявено за пандемия,

...
Дни след като разпространението на COVID-19 беше обявено за пандемия,
Коментари Харесай

"Може ли вирусът да влезе в моето тяло", или как да говорим с най-малките за COVID-19

Дни откакто разпространяването на COVID-19 беше оповестено за пандемия, броят на случаите в света продължава да пораства. България също не е беше пощадена от пандемията. Сред доказаните случаи има и деца.

От името на УНИЦЕФ, представителят на Детския фонд на Организация на обединените нации доктор Джейн Муита изрази взаимност с българския народ, както и дълбоката признателност към всички тези, които интензивно се борят, с цел да защитят хората и да избавят животи. УНИЦЕФ изцяло поддържа подхванатите от държавното управление ограничения и приканва хората да ги съблюдават.

Детският фонд на Организация на обединените нации предлага и поредност препоръки към родителите за това по какъв начин да приказват с децата си за ковид и обстановката на изолираност.

Как да приказваме с по-малките девойки и момчета

Текстът е предопределен да послужи като ориентир за това по какъв начин да се приказва за ковид просто, ясно и по вдъхващ успокоение метод, като в същото време се обръща внимание на страстите, които може да изпитват дребните деца.

Защо толкоз доста хора приказват за нещо, което се назовава " ковид "?

" Коронавирус " е името на група вируси, от които хората могат да се разболеят.

Вирусите са напълно мънички организми, които не можете да видите. Те се виждат единствено с доста специфични лупи за разглеждане на дребни неща. Тъй като са толкоз дребни, те елементарно могат да влязат в тялото и могат да разболеят хората

Коронавирусите са тип вируси, които са наречени по този начин, тъй като наподобяват все едно имат корони.
Коронавирусите съществуват от доста години, само че неотдавна се появи един нов член на тяхното семейство, който се назовава " ковид 2019 ", за който никой не знаеше!

Затова в този момент учим по какъв начин този вирус минава от един човек на различен и какво прави вътре в телата ни, с цел да ни разболее.

Много е прочут, тъй като е нов!

Може ли да влезе в моето тяло?

Да. Но самичък не може да лети. За да се придвижи, би трябвало да премине от един човек на различен. Това се назовава " заразяване " и е методът, по който вирусът минава от едно тяло в друго.
Коронавирусът не може да скача доста надалеч, тъй че с цел да се придвижи, употребява някои от следните способи:

Може да скача от ръка на ръка, когато хората се ръкуват или се допират. Затова е значимо да си миеш ръцете със сапун и вода толкоз време, колкото продължава една ария. Може да се измиеш и с препарат на спиртна основа, който изсъхва самичък.

През идващите няколко дни, в случай че някой пристигна и желае сърдечно да те поздрави, можеш да му помахаш с ръка, без да го докосваш. Можеш да го поздравиш също толкоз топло и с жестове и усмивка!

Вирусът може да се придвижва и в капчиците слюнка, които се разпръскват, когато приказваме, кашляме или кихаме. Ако видиш някой да кашля или да киха, по-добре спри по-далеч, с цел да не стигнат капчиците до теб.

Може също да чака на масаили на някакви мебели, допрени от човек, инфектиран с вируса, и да се трансферира на идващия човек, който допре тези мебелиили предмети. Но не се притеснявай, тъй като в случай че те са добре почистени, там към този момент няма вируси.

А какво става, в случай че вирусът влезе в моето тяло?

Може да не ти е добре, както когато имаш простуда. Може да имаш температура, кашлица и да ти е по-трудно да дишаш.

Но също както другите пъти, когато си боледувал, след няколко дни ще се почувстваш по-добре и още веднъж ще си играеш с твоите другари?

Почти всеки човек, инфектиран с вируса, след няколко дни се усеща още веднъж добре.

Хората, които се грижат за теб, ще продължат да те пазят и да обезпечават твоята сигурност.
Възрастните гледат новините за новия ковид. Така те научават по какъв начин да се грижат за теб и да те пазят, с цел да си добре.

Ако се разболееш, възрастните ще се погрижат за теб, тъй че скоро да оздравееш.

Ако си бил с човек, който се е разболял, тъй като се е заразил с ковид, може да се наложи да си останеш за няколко дни у дома, даже когато се чувстваш добре. Така ще могат по-добре да се погрижат за теб, в случай че започнеш да се разболяваш, и ще се попречи на вируса да продължи да се предава на други деца.

Възможно е да се случи и по този начин, че няколко дни да не можеш да вървиш на детска градина. Това може да не ти хареса, само че е доста значимо, тъй като е метод да си предпазен и да не се заразиш.
През цялото това време доста учени работят, с цел да спрат предаването на вируса и търсят ваксини, с цел да може всички да сме предпазени.

Говори с възрастните, които се грижат за теб, и ги питай за всичко, което те интересува.

Съвети към родителите

Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за болестта ковид COVID-19 сега. Разбираемо е, в случай че и децата ви също се усещат тревожни. На децата може да им е мъчно да схванат какво виждат онлайн или по малкия екран - или чуват от други хора - тъй че те могат да бъдат изключително уязвими за чувствакато тревога, стрес и горест. Откритият и подкрепящ диалог с вашите деца може да им помогне да схванат обстановката, да се оправят и даже да оказват помощ на другите.

Задавайте отворени въпроси и слушайте

Започнете, като поканите детето си да приказва по казуса. Разберете какво към този момент знае, дали има достоверна и надеждна информация и го оставете да води диалога. Ако децата ви са напълно дребни и не са чували за епидемията, може би не е належащо да повдигате въпроса - просто използвайте шанса да им напомните за положителните хигиенични практики, без да въвеждате нови страхове.

Уверете се, че сте в предпазена среда и позволете на детето си да приказва свободно. Рисуването, историите и други действия могат да оказват помощ за започването на диалог.

Най-важното е, да не омаловажавате и да не отричате техните терзания. Не забравяйте да признаете техните усеща и да ги уверите, че е естествено да се страхувате от тези неща. Демонстрирайте, че слушате, като им отделите цялото си внимание и се уверете, че схващат, че могат да приказват с вас и с техните учители, когато пожелаят.

Бъдете почтени: обяснете истината по метод, който е подобаващ за децата

Децата имат право на достоверна информация за протичащото се в света, само че възрастните също имат отговорност да ги пазят. Използвайте подобаващ за възрастта им език, наблюдавайте реакциите им и бъдете бдителни за равнището на тяхната тревога.

Ако не можете да отговорите на техните въпроси, не се базирайте на догатки. Използвайте го като опция да проучите отговорите дружно. Уебсайтове на интернационалните организации като УНИЦЕФ и Световната здравна организация са надеждни източници на информация. Обяснете им, че част от информацията онлайн не е достоверна и че е най-добре да се доверят на специалистите.

Покажете им по какъв начин да защитят себе си и приятелите си

Един от най-хубавите способи да се предпазят от ковид и други болести, е просто да бъдат насърчени постоянно да си мият ръцете. Не е нужно да стартирате специфичен диалог, който да бъде плашещ за тях. Пейте дружно или следвайте този танц, с цел да извършите диалога ви занимателен. Можете също по този начин да покажете на децата по какъв начин да покриват устата си с лакът, когато кашлят или кихат и да им обясните, че е най-добре да не се доближават прекалено много до хората, които имат сходни признаци.

Също по този начин ги помолете да ви кажат, в случай че стартират да се усещат зле, в случай че имат температура, в случай че кашлят или имат затруднено дишане.

Успокойте ги

Когато виждаме доста тревожни вести по малкия екран или онлайн, постоянно у нас остава възприятието, че рецесията е на всички места към нас. Децата не вършат разлика сред това, което виждат на екрана и личната си действителност и могат да повярват, че са в непосредствена заплаха. Можете да им помогнете да се оправят със напрежението, като им предоставите опция да играят и да се провиснал, когато е допустимо. Практикувайте постоянните хигиенични привички и се придържайте към ежедневния си режим, доколкото е допустимо, изключително преди лягане. Ако това е невероятно, създайте си нови ежедневни ритуали в нова среда.

Ако имате зараза във вашия регион, напомнете на децата си, че няма възможност да заловен заболяването, че множеството хора, които имат ковид, не се разболяват и че доста възрастни работят интензивно, с цел да предпазят фамилията ви в сигурност.

Ако детето ви не се усеща добре, обяснете, че би трябвало да остане у дома / в болничното заведение, тъй като по този начин е по-безопасно за него и за приятелите му. Уверете го, че знаете, че е мъчно (може би ужасно или даже скучно) на моменти, само че че спазването на разпоредбите ще ви помогне да предпазите всички.

Проверете дали не са жертви на тормоз или самите те не тормозят някого

Появата на ковид донесе голям брой известия за расова дискриминация по целия свят, тъй че е значимо да ревизирате дали вашите деца не са обект на тормоз или дали не способстват за издевателството.

Обяснете, че коронавирусът няма нищо общо с това по какъв начин наподобява някой, от кое място е или на какъв език приказва. Ако в учебно заведение са станали очевидци на други деца, жертви на тормоз, те би трябвало да се усещат комфортно да споделят с възрастен, на който имат доверие.

Напомнете на децата си, че всеки заслужава да бъде в сигурност в учебно заведение. Тормозът е неприемлив и погрешен и всеки би трябвало да се постарае да демонстрира съпричастност и да оказва поддръжка.

Покажете им образци на хора, които оказват помощ

За децата е значимо да знаят, че хората си оказват помощ взаимно с добрина и благотворителност.
Споделете истории на здравни служащи, учени и младежи, наред с други, които работят за прекъсване на епидемията и за запазване на здравето в общността. Голямо утешение е да знаем, че има доста съпричастни хора, които поставят старания за преодоляване на обстановката.

Погрижете се за себе си

Можете да помогнете на децата си единствено, в случай че и вие се справяте с тревогата. Децата ще следят вашите лични реакции на новините, тъй че го имайте поради и с цел да им помогнете, им покажете, че сте спокойни и всичко е под надзор.

Ако се чувствате тревожни или смутени, отделете време за себе си и се свържете с други фамилии, другари и доверени хора от вашата общественост. Отделете малко време да вършиме неща, които ви оказват помощ да се отпуснете и да се възстановите.

Завършете деликатно диалозите

Важно е да знаем, че не оставяме децата в положение на тревога. Когато диалогът ви завърши, пробвайте се да прецените равнището на тревога, като наблюдавате езика на тялото им, обърнете внимание дали употребяват нормалния звук на гласа си и наблюдавайте дишането им.
Напомнете на децата си, че те могат да водят други сложни диалози с вас когато и да е. Напомнете им, че ви е грижа, че ги слушате и че сте разполагаем постоянно, когато се усещат обезпокоени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (924)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР