Дневник Главният архитект на Каварна е заверил в нарушение на Закона

...
Дневник
Главният архитект на Каварна е заверил в нарушение на Закона
Коментари Харесай

Живко Суджука се забърка в нов скандал! Ще строи в защитена местност край нос Калиакра?

Дневник Главният проектант на Каварна е заверил в нарушаване на Закона за устройство на територията три позволения за строителство в терени край н. Калиакра, част от предпазеното естествено и предпочитано местообитание " Понто–сарматски степи ". Разрешенията са издадени в интерес на сдружението " Калиакра инвест ", обвързвано с някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов. Това излиза наяве от писмо, изпратено от Регионалния отдел " Национален строителен надзор " в Добрич до кмета на Каварна Нина Ставрева и основния проектант на общината Камен Жейнов, оповестява " Дневник ".

Според текста на писмото трите строителни позволения са били издадени в началото на 7 февруари 2012 година, а срокът на валидността им е изминал на същата дата през м.г. В същото време в Закона за устройство на територията категорично е посочено, че повторното удостоверяване на към този момент издадени строителни позволения може да стане не по-късно от три месеца след приключване на валидността им.

Но от повторната легализация на трите документа излиза наяве, че заявката за подновяването им е било подадено едвам на 7 юли м.г., или цели два месеца след крайния период, открит със закона. Въпреки това на 11 юли м.г. основният проектант на Каварна ги е заверил със собственоръчен автограф и щемпел.

Според ръководителя на сдружението " За туризма на Калиакра " Стелиян Томов нарушаване при издаването на разрешенията за градеж в парцелите на " Калиакра инвест " е било осъществено още през февруари 2012 година Те са били формирани без осъществяване на преценка на нуждата от оценка за влияние върху околната среда. Според Закона за устройство на територията това е следвало да бъде осъществено още преди одобрение на капиталовите планове на компанията.

Дружеството " Калиакра инвест " е благосъстоятелност на три физически лица – Николай Мартинов, брат на някогашния народен представител Живко Мартинов, Валентин Николов и Марияна Иванова. Мартинов подаде оставка като народен представител, откакто беше открито, че от името на премиера Борисов е притискал добрички предприемач да му подарява огромни количества суджук и други салами. Валентин Николов, по-известен в Каварна с прякора си Цуци, беше парламентарен консултант на Мартинов. Справка в Търговския указател демонстрира, че до 2014 година той персонално е имал дялове от компанията.

Противозаконно презаверените строителни позволения са издадени за терени, граничещи с " Резерват Калиакра ", и са част от предпазеното естествено и предпочитано местообитание " Понто–сарматски степи " край носа. Заради построяването на ветроенергийни паркове и туристически обекти в степите през 2013 година Европейската комисия стартира наказателна процедура против България, а през юли м.г. Съдът на Европейски Съюз забрани на страната ни ново строителство край Калиакра. Любопитен подробност в тази ситуация е, че презаверката на невалидните строителни позволения на " Калиакра инвест " е станала само 10 дни преди решението на съда да стане обществено.

Въпреки опасността от тежки наказания против страната, сега кметът на Каварна Нина Ставрева (БСП) упорства трите терена, благосъстоятелност на " Калиакра инвест ", да бъдат извадени от обсега на предпазената територия, с цел да бъдат планувани за застрояване в новия общ организационен проект на общината. Очевидно със същата цел е било осъществено и незаконното възобновяване на строителните позволения, издадени на компанията. " Аз не съм проверяващ орган и изцяло съм се доверил на информацията, предоставена ми от община Каварна по отношение на разрешенията за градеж ", това е декларирал единствено преди дни пред районното електронно издание RNS шефът на сдружението " Национален център за териториално развиване ". То е определено да създаде общия организационен проект на Каварна след конкурс за възлагане на социална поръчка.

Още през 2012 година, незабавно след издаването на документите, във всеки от трите терена над южната скална стена на Калиакра е била излята по една бетонна плоча, като общата площ на започнатото строителство е към 300 кв.м. Сега, с цел да може върху тях да продължи строителството на здания, избрани от вложителите им като " публично обслужващи ", основният проектант на Каварна би трябвало да издаде нови строителни позволения. Това обаче не е допустимо точно поради влязлото в действие решение на Съда на Европейския съюз. А в случай че старите позволения за градеж от 2012 година са на процедура невалидни, това прави трите градежа противозаконни.

По тази причина в писмото на Регионалния отдел " Национален строителен надзор " в Добрич до кмета на Каварна Нина Ставрева е указано, че тя следва " според пълномощията по чл.224а и 225а от Закона за устройство на територията да предприеме неотложно нужните дейности по прекъсване, възбрана достъпа и издаване на заповед за унищожаване на противозаконните градежи ".

Противно на това в преписка с министерствата на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите Ставрева упорства от обсега на предпазената територия край Калиакра да бъдат изключени освен трите строителни площадки, само че и задачите терени с обща повърхност от близо 340 дка, в които се намират. Според европейската Директива за запазване на естествените местообитания обаче строителство в тях се допуска само и само, в случай че то визира човешкото здраве или публичната сигурност. При това единствено след правене на експертно мнение на Европейската комисия.

Точно тази визия за така наречен опорен проект, предхождащ изработването на план за общ организационен проект на Каварна, беше показан по време на съвещание на общинския съвет в града в края на септември т.г.

Заради подхванатия опит за изключване на терени от обсега на предпазеното естествено и предпочитано местообитание " Понто–сарматски степи ", за което има наложена цялостна възбрана за строителство от Съда на Европейския съюз, през днешния ден от сдружението " За туризма на Калиакра " са подали сигнал до основния прокурор и премиера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР