Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Над 50% от европейците може да се заразят с Омикрон до 2 месеца, смята СЗО

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

13:33Над 50% от европейците може да се заразят с Омикрон до 2 месеца, счита СЗОРазтревожен от " мощния прилив " на Омикрон, европейският клон на Световната здравна организация (СЗО) предвижда през днешния ден, че с оглед актуалното движение на разпространяване до два месеца над 50 половината от европейците може да се заразят с новия коронавирусен вид, съобщи " Франс прес ".

" При този темп Институтът за здравни индикатори и оценки планува, че над 50 на 100 от популацията на района ще се болести с Омикрон до 6-8 седмици ", сподели на онлайн конференция районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге. Той акцентира, че този вид демонстрира разновидности, които " му дават опция да се закрепва по-лесно за човешките кафези и могат да заразяват даже авансово инфектирани или имунизирани лица ".

Над 7 милиона случая на ковид са били регистрирани в Европа през първата седмица на новата година, обърна внимание Клуге, представен от ТАСС. Той добави, че Омикрон бързо е станал преобладаващият вид в Западна Европа и " в този момент се популяризира на Балканите ".

" Показателите на смъртността остават постоянни и остават най-високи в страните с висока заболеваемост от коронавирус в комбиниране с по-ниски нива на имунизация ", означи шефът на СЗО за Европа.13:31Над 100 хиляди умряли с COVID-19 в Полша Общият брой на смъртните случаи в Полша, свързани с коронавирус, е надхвърлил 100 хиляди, заяви през днешния ден здравният министър Адам Неджелски, представен от " Ройтерс ". Агенцията отбелязва, че в този момент страната минава през четвърта епидемиологична вълна. Страната продължава да се бори с четвъртата вълна от пандемията, написа Българска телеграфна агенция.

Броят на умрелите на 1 милион поданици в Полша предходната седмица беше 57 и е измежду най-високите в света, сочат данни от уеб страницата " Ауър уърлд ин дейта ", който е план на Оксфордския университет. За съпоставяне този индикатор бе 34 в Съединени американски щати, а в Русия - 36.

Броят на новозаразените на денонощие в Полша отдавна е висок. Въпреки че не се оповестява за скок на случаите, породени от Омикрон разновидността, управляващите постановиха предишния месец нови ограничавания. По данни на полското министерство на опазването на здравето от през вчерашния ден 7-8 % от новите случаи на дневна база са на Омикрон.

Днес Адам Неджелски сподели пред частната телевизия Ти Ви Ен 24, че през последното денонощие са регистрирани към 11 400 нови случая на коронавирус и 493 умряли от болестта. В края на декември Полша заяви за 794 умряли за 24-часов интервал. Най-големият брой смъртни случаи за едно денонощие, 954, бе регистриран през април предходната година.08:57САЩ регистрираха международен връх с 1.13 млн. инфектирани за денСАЩ записаха през вчерашния ден минимум 1.13 млн. нови случая на COVID-19 за денонощие съгласно броене на " Ройтерс ", което е безспорен международен връх в миг, когато разпространяването на мощно заразния вид Омикрон на ковид не демонстрира признаци на намаляване.

Предишният връх бе 1.03 млн., регистриран на 3 януари. Голям брой случаи се регистрират в Съединени американски щати всеки понеделник, защото доста щати не дават данни през уикенда. Средният дневен индикатор на новозаразените на седмична база се утрои за две седмици и доближи над 700 хиляди случая.

Рекордът на новите случаи идва в същия ден, когато бе реализиран връх и на броя на приетите в болница, който се удвои за три седмици съгласно броене на " Ройтерс ".

Вчера бяха регистрирани още 135 500 нови приети в болница с COVID-19, с което бе строшен предходния връх от 132 051, регистриран през януари предходната година.

 Коронавирусът по света: Над 50% от европейците може да се заразят с Омикрон до 2 месеца, счита СЗО
© Reuters

08:55Израелският външен министър е с коронавирусИзраелският външен министър Яир Лапид даде позитивен тест за COVID-19, заяви през днешния ден израелският новинарски уебсайт " Уай нет ", представен от " Ройтерс ".

Лапид е под домашна карантина и се усеща добре, добави уеб сайтът.

Засега представители на израелското външно министерство не са дали отговор на запитванията за коментар по тематиката.08:51Чили стартира да слага четвърта дозаЧили, една от водещите страни в света по имунизация против COVID-19, стартира акция за слагане на четвърта доза на хората с злепоставен имунитет. Страната прави това първа в района, а повода за започването на акцията е нарастването на случаите поради бързото разпространяване на разновидността Омикрон, съобщи " Ройтерс ".

" Ваксината, тази четвърта доза или втора бустерна доза, ще бъде налична за всички. От през днешния ден започваме с хората с злепоставен имунитет и ще продължим с оптимално бързи темпове ", сподели чилийският президент Себастиан Пинера при посещаване на една от лечебните заведения в столицата Сантяго.

Кампанията стартира от хората над 12 години с отслабен имунитет, чиято бустерна доза е сложена преди септември. От февруари процесът ще бъде уголемен и с всички хора над 55 години.

Чили регистрира по над 4000 новозаразени дневно, демонстрират държавните данни, което съставлява двойно нарастване през последната седмица и се вписва в международната наклонност на нарастване на инфекциите макар очакванията, които приказват за това, че Омикрон, въпреки и по-заразен, може да е по-малко гибелен.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР