Дневник се обръща по традиция в края на всяка година

...
Дневник се обръща по традиция в края на всяка година
Коментари Харесай

2022 г.: Позитивната промяна ще бъде дълъг процес. Ще има и съпротива

" Дневник " се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдаващи да оценят 2021 година и да създадат прогнози за 2022 година След пристигна ред на прогнозите. Днес четете отговорите на доцент доктор Милен Любенов.

Какви са очакванията ви и какви опасенията за 2022 година?

- Надеждата ми е да се върнат нормалността и животът, на който бяхме привикнали преди пандемията. Опасенията ми са свързани с заплахата от районни спорове, които биха могли да изострят до краен лимит интернационалната среда за сигурност. Имам поради връзките по оста Пекин - Тайпе - Вашингтон, спор в Украйна или в Босна.

Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

- Неизбежна е продължаващата промяна на партийната система и измененията в партиите - кадрови имиджови, лидерски, идейни. Ще съумеят тези партии, които се обновят и приспособяват с оглед новите следизборни действителности. А тези, които не съумеят, просто ще изчезнат на идващите избори.

Ще усетим ли смяна във връзка с бюрокрацията, корупцията, изискванията за правене на бизнес, налозите, градската среда, превоза, опазването на здравето?

- Ако държавното управление показва политическа воля и потенциал за промени, можем да усетим някаква положителна смяна. Това обаче ще бъде дълъг развой. Ще има и опозиция.

Ако болшинството обаче се впусне в популистки решения в името на някакви конюнктурни изгоди, в случай че се води от публичното мнение, подавайки се на всеки външен напън, то тогава същински промени няма да има.

Ще бъде ли устойчиво новото ръководство?

- Стабилно значи ръководството да работи като обединен организъм, а не като четири обособени елементи. Успехът на държавното управление ще бъде триумф и за четирите партии, а неуспехът политическа крах за някои от тях. Ще бъде устойчиво, в случай че осъзнаят тъкмо това.

Трите най-сериозни риска пред съдружната формула и държавно управление за 2022 година?

- При всяка многопартийна коалиция най-големият риск е раздор сред съдружните сътрудници. А несъгласия могат да се появят по разнообразни тематики. Много значими ще бъдат първите шест месеца на ръководството. Това е интервалът, в който ще проличи дали кабинетът работи като екип - единно и поредно като цели и политики, или ще надделеят разликите каквито неизбежно ще се появят в такава разнолика коалиция.

Вторият риск е обвързван с евентуално утежняване на икономическата обстановка в страната, което може да предизвика обществено неодобрение.

Третият риск за държавното управление ще бъде свързван с отпора, който ще дадат разнообразни непублични фактори за въздействие, които се надяват всичко да продължи постарому. Те могат да заложат на друга тактичност - или като се опитат да предизвикат несъгласия и напрежение измежду съдружните сътрудници, или като опитат да се кооптират в избрани политически браншове от ръководството.

Какво очаквате от деклариралите се като съпротива ГЕРБ и Движение за права и свободи?

- ГЕРБ и Движение за права и свободи се в задънена улица. Дали ще излязат от изолацията, в която се намират, зависи от тях самите. Не имам вяра, че са способни са вътрешни промени в партиите си най-малко на този стадий. Първият тест за тях ще бъде изборът на Инспектората към Висшия правосъден съвет и промените в правосъдната власт. Ако подходят градивно това ще е знак, че ще бъдат градивна съпротива и стъпка за излизане от изолацията. Не изключвам обаче да блокират избора на нов инспекторат, за което е нужно болшинство от 2/3 и да тласнат страната към конституционна рецесия. Ще употребяват това като метод за изнудване, с цел да се договарят с ръководещите за избрани отстъпки.

Ще има ли смяна в превъзходството изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

- Вероятно ще има по-добър баланс сред изпълнителната и законодателната власт заради характера на обединението. Това е добра опция за възвръщане на парламентаризма в сраната. Важен е обаче и синхронът в работата на ръководещото болшинство - връзките сред кабинета и подкрепящите го парламенти групи. От това ще зависи сполучливото осъществяване на програмата за ръководство.

Какъв президент ще забележим през първата година на втория му мандат?

- Активен, както и до момента. Вероятно още през това тримесечие ще внесе плана за промени в конституцията, за който се приказва към този момент две години. Очаквам да работи градивно с кабинета и ръководещото болшинство, без опити да се постанова по избрани тематики. Противното ще отслаби държавното управление и може да докара до разнобой сред съдружните сътрудници.

Кога ще са идващите парламентарни избори съгласно Вас?

- След 4 години. Това обаче не значи, че няма да забележим друго държавно управление с друга съдружна формула в границите на този парламент. Сегашното държавно управление с актуалното парламентарно болшинство ще продължи да ръководи най-малко до локалните избори.

Идва ли краят на пандемията от ковид?

- Не бих се заел с отговор на въпрос, по който не съм способен. Дори най-големите епидемиолози нямат еднопосочен отговор на този въпрос. Можем единствено да се надяваме и да бъдем виновни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР