Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

САЩ започнаха изтегляне на дипломати от Нигер, Световната банка спря подкрепата

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Съединените щати потвърдиха, че е подредена евакуацията на някои чиновници и фамилии от посолството им в Нигер,.

Посолството продължава да работи, само че поради " развиването на събитията " седмица след преврата против президента Мохамед Базум личен състав на посолството ще напусне " краткотрайно ". Според представителя на Държавния департамент Матю Милър това не трансформира " дипломатическия ангажимент на най-виоко равнище " в страната, в това число към " народа на Нигер и нигерската народна власт ".

Според събеседник на " Ройтерс " от администрацията на Съединени американски щати ще бъдат употребявани наети от Държавния департамент самолети, а не военни. По-рано тази седмица Франция и Италия започнаха да изтеглят жители от Нигер.

Вашингтон сортира думите си за преврата и го назовава " опит за завладяване ", като не изключва възобновяване на демокрацията с дипломация. Американците биват съветвани да не пътуват до Нигер.

Стъпката на Съединени американски щати ще се следи деликатно след рецензиите за извеждането на целия личен състав на посолството от Хартум след началото на спора в Судан тази година, без да се окаже подпомагане на други американски жители.

Нигер губи значими помощи

Хунтата в Нигер разгласи, че няма да се поддаде на натиска и да върне Базум на власт макар предизвестията на западноафриканското районно обединяване ECOWAS, че може да бъде употребена мощ.

Междувременно изолацията на военните се задълбочава: откакто водещи европейски страни стопираха финансирането, Световната банка спря заплащанията към Нигер до второ разпореждане, като се изключи партньорствата в частния бранш.

Финансирането за Нигер е измежду най-големите на Световната банка в Африка - 4.5 милиарда $. Бюджетната поддръжка за банката сред 2022 и 2023 година е 600 млн. $. Брутният вътрешен артикул на Нигер за 2022 година е под 14 милиарда $.

Подразделението на банката за частния бранш, IFC, активизира близо 50 милиона $ вложения в Нигер през последните три години с планове на стойност 75 милиона $, които се преглеждат за тази година.

" Световната банка има вяра, че мирът, стабилността и върховенството на закона са съществени за основаването на свят без беднотия на годна за живеене планета. Разтревожени сме от напъните за събаряне на демократично определеното държавно управление в Нигер ", се споделя в изказване на институцията. Международният валутен фонд сподели при започване на седмицата, че " следи " обстановката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР