Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

За една сесия 30 закона: какво свърши парламентът досега

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
От началото на мандата си 49-ото Народно заседание е приело 30 закона, 141 решения и декларация в поддръжка на участието на Украйна в НАТО. Това сочи информация, готова от дирекция " Пленарни съвещания, парламентарен надзор и финални текстове " на Народното събрание и парламентарния пресцентър, изпратена до медиите.

За времето, в което депутатите са заседавали, т.е. от 12 април, когато бе образуван до 31 юли 2023 година, Народното събрание е провел 47 пленарни съвещания, като 4 от тях са били изключителни.

За същия интервал са постъпили общо 146 законопроекта, като 86 от тях са импортирани от народни представители. Постъпилите проекторешения са 180, от които 166 са от народни представители.

 Депутатите евентуално ще пресечен лятната си почивка поради обезобразеното момиче Депутатите евентуално ще пресечен лятната си почивка поради обезобразеното момиче

Какво свършиха депутатите

През първата си пленарна сесия Народното събрание одобри за 2023 година, гласоподава промени в, в Търговския закон, в Закона за българските персонални документи, в Закона за чужденците в Република България, в Закона за здравното обезпечаване и други

Бяха стартирани и приключени сполучливо процедури по желание на шефове на Българска народна банка и Националната здравна каса (НЗОК) и на ръководител на Сметната палата. стана гувреньор на Българска народна банка, а за негови подуправители бяха определени. Бившият ръководител на Народното събрание от ГЕРБ, а препоръчаният от " Продължаваме промяната - Демократична България " на НЗОК с мандат до 12 март 2025 година

Особено дейни са били депутатите в контрола на изпълнителната власт. До 31 юли те са отправили 1345 въпроса и 34 питания до разнообразни министри. От заложените въпроси с писмен отговор са 992, а 353 - с вербален. Отговорено е на 973 въпроса и на 25 питания, а 37 въпроса и 2 питания са оттеглени.

Най-много въпроси и питания през първата сесия от мандата на 49-ото Народно заседание са били импортирани от народни представители от парламентарните групи на " Продължаваме промяната-Демократична България " - 631 въпроса и 10 питания. От " Възраждане " са отправили 272 въпроса и 7 питания, от " Българска социалистическа партия за България " - 209 въпроса и 2 питания, от ГЕРБ-СДС - 165 въпроса и 9 питания, от Движение за права и свободи - 48 въпроса и 6 питания и от " ИТН " - 20 въпроса.

Парламентарен надзор е провеждан на 8 постоянни пленарни съвещания и в 3 изключителни. Т.нар. блицконтрол, който се организира всеки първи петък от месеца, е имало на три съвещания като са били заложени 29 въпроса към премиера и вицепремиерите.

Използваното парламентарно време за реализиране на контролната функционалност на Народното събрание е 72 часа и 16 минути. Проведени са 17 чувания по член 111 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР