Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Антисемитизмът е зло сам по себе си": Хора на изкуството се обединиха срещу езика на омразата

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Всяка демонстрация на етническа ненавист би трябвало да бъде неотложно глобена, а политическите сили, които я предизвикват - да понесат съответната отговорност. " Зад тези думи се сплотяват общественици и хора на изкуството в България против засилващия се език на омразата.

В средата на юли поради популяризиран в обществената мрежа Telegram колаж. На изображението, оповестено в група на почитатели на " Възраждане ", се вижда фотография на мъже с нацистки военни униформи, които държат хипотетичен " пандизчия ", чието лице е сменено с това на някогашния външен министър Соломон Паси. Върху фотоколажа е подложен и надпис с текст " Щом не искаш от съветския газ, ела да ти пуснем от нашия ".

Малко по-късно и президентът Румен Радев осъдиха проявата и се оповестиха против антисемитизма. Петиция против езика на омразата проведоха и хората на културата в България. Тя е инициирана от Зорница Христова и е подписана от редица писатели, поети, публицисти и други

" Дневник " разгласява петицията против антисемитизма в България:

Скъпи съотечественици,

Обръщаме се към вас с апел да защитим положителното име на България. Онази България, за която приказва Левски, когато споделя: " Целта ни в Българско е приятелство с всекиго, без да гледаме на религия и националност. "

Най-добрите образци в нашата история са следвали този завет. Дори в тъмните времена на фашизма и националсоциализма видни общественици се застъпват, с цел да попречат името на България да бъде опозорено.

Днес обаче антисемитизмът в страната ни е подклаждан и насърчаван отначало. И ни кара да се запитаме можем ли да допуснем нашите съотечественици да бъдат обиждани - и да приказваме за човешки полезности. Можем ли да твърдим, че желаеме заслужено и хуманно общество. Антисемитизмът е зло самичък по себе си - само че той е и мярка за това кои граници на човешкото сме способни да прекрачим.

Ние сме признателни на тези свои предшественици, които са се старали да ни спестят този позор. В един разтърсен изоснови свят те са се стремили да опазят достойнството на страната ни. Да опазят не просто личната си човещина, а човечността на цялата общественост. Защото същинското положително за страната ни е да проправяме пътища сред нейните жители, с цел да могат те да живеят добре дружно.

Нашите деца не заслужават да им оставяме наследството на срама. България не заслужава да носи петното на антисемитизма. Нито на която и да било друга античовешка идеология.

Ние, долуподписаните българи, ви призоваваме да се противопоставяте на всякаква античовешка изразителност. Заставаме зад своите съотечественици от еврейски генезис и заявяваме, че намираме за неприемливо да се популяризират свободно антисемитски изказвания и апели. Смятаме, че всяка демонстрация на етническа ненавист би трябвало да бъде неотложно глобена, а политическите сили, които я предизвикват - да понесат съответната отговорност.

Само по този начин ще можем да бъдем почтени за името на предците си. И за достойнството на страната си.

Петицията може да бъде подписана.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР