Днешното изслушване назрява отдавна и за съжаление трагичният инцидент от

...
Днешното изслушване назрява отдавна и за съжаление трагичният инцидент от
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Служебният министър на вътрешните работи не предлага конкретни мерки за мигрантския натиск

„ Днешното чуване назрява от дълго време и за жалост трагичният случай от оня ден го форсира. Не поискахме това чуване, с цел да ви желаеме оставката, може и това да се случи, несъмнено, в диалога. Вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно във връзка с проблемите, свързани с българската граница и оправянето с потока от незаконни имигранти. “ Това съобщи заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин по време на чуването на министър Демерджиев в Народното събрание. По думите му при предходното управление на Министерство на вътрешните работи е осъществена структурна промяна в Гранична полиция, която провокира значително разногласия и възражения, а претекстовете са останали неразбираеми. „ Например закриването на граничното полицейско ръководство в Болярово, на чиято територия беше погубен елховския служител на реда Петър Бъчваров “, посочи той.
Социалистът изложи претекстовете на левицата за желаното чуване: „ Нарастващият напън по границата на незаконни имигранти беше предвидим. Ситуацията се усложни, поради събитията в Афганистан и войната в Украйна, която докара до високи цени на питателните артикули и проблеми с изхранването в Африка. На крачка сме от присъединение към Шенгенското пространство, само че поредицата от произшествия в последните седмици може да хвърлят сянка върху способността ни да опазим външната граница на Европейски Съюз. От протичащото се наподобява, че и съдействието с турската страна не е на задоволително високо ниво. Досега не сме чули от вас подредена тактика за справяне със обстановката, с изключение на кадрови промени, които не знаем дали и по какъв начин ще дадат резултат “, сподели още Вигенин.
По думите му Българска социалистическа партия желае от Демерджиев да осведоми са подхванатите ограничения и какво счита оттук-нататък да предприеме, във връзка защитата на границата и справяне с потока от незаконни имигранти. „ Това са въпроси, които не могат да чакат “, безапелационен е социалистът и добави, че сега би трябвало да бъдат готови стъпки, които да бъдат продължени от постоянния министър.
„ За да легитимирате вашата активност, обезкървихте и управлението на Гранична полиция. Бяха направени смени с претекста, че нещата ще потръгнат. Включително оня ден е освободен и зам.-директор на Гранична полиция с претекст, че натискът по границата е намалял – явно това не се случва. Въпросът ни е в какво положение е не преградното оборудване, а тези помощни средства, които са построени към него – инфрачервени камери, камери за наблюдаване? Защото неведнъж сме заявявали, че те не работят. Поддържат ли се и по какъв метод, и по кое време ще се случи реформирането в Гранична полиция, с цел да могат хората да са там, а не да се командироват и от време на време принудително, за наказване? “, обърна се националният представител от левицата Иван Иванов към министър Демерджиев.
Иван Ченчев призова вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев да не приказва, че народните представители задават въпроси по политическа линия. Защото от метода, по който се задават въпросите си е проличало, че парламентарните групи желаят да схванат какво е положението по границата ни. „ Г-н министър, имигрантите обаче влизат – пропуски в системата има и при вас. Имигрантите обитават на територията на цялата страна, а каналджийските схеми убиват. Малко е безсрамно, господин министър, да призовавате Народно събрание да ви дава повече средства, откакто вие не сте дали съответен бюджет. Внесете бюджет, а не хвърляйте всичко на Народното събрание. Министерство на вътрешните работи знае къде има мигранти и къде се крият, проблемите са доста и би трябвало по това нещо да се работи. Кажете ми какво противопоставяне имате за цялостните схеми на територията на страната ни “, сподели в умозаключение националният представител от социалистическата партия.
През годините доста пъти сме говорили по тематиката за оборудването на границата. Неслучайно и в този момент Българска социалистическа партия повдигнахме този въпрос, тъй като преди повече от 4 години сме внесли в прокуратурата документи, с които желаеме тя да се произнесе по тази тематика, надяваме се най-сетне да го направи. Да даде отговор на импортираните от нас документи и да каже кой, за какво и по какъв начин е направил тези нарушавания, с цел да сме на този хал, на който сега е нашата граница. За жал се стига до този драматичен случай заради всички нарушавания осъществени през годините главно по време ръководството на ГЕРБ. Българските жители желаят да знаят какво тъкмо се случва. Как по този начин е заимствуван изстрел от непозната територия и е умрял български служител на реда – не дадохте отговор и на това господин министър. Кой е отговорен оборудванията да не работят? Слушахме ви повече от 2 часа господин министър, само че не чухме от вас думата отговорност. Независимо, че тъкмо вие сменихте управителния състав на Гранична полиция. Затова и ние от Българска социалистическа партия ви питаме какво още би трябвало да се случи, с цел да поемете вашата отговорност? Затова още през вчерашния ден поискахме оставката ви, която в този случай е въпрос на морал “, обобщи  Борислав Гуцанов  за положението на българската граница и аргументите довели до желаната от социалистите оставка на министър Демерджиев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР