Днешният ден е празничен за всички на Корейския полуостров. На

...
Днешният ден е празничен за всички на Корейския полуостров. На
Коментари Харесай

Легенда за мечката, която се превърна в жена

Днешният ден е празничен за всички на Корейския полуостров. На юг, в Република Корея, 3 октомври е народен празник, който отбелязва основаването на първата страна на полуострова – Древен Чосон. На север, в КНДР, празникът също се отбелязва, въпреки и да не е разгласен за народен. Първоначално празникът се чествал на третия ден от десетия месец по лунния календар, само че през 1949 година било решено датата да се фиксира на 3 октомври.
               

Корейците имат вяра, че Древен Чосон е основан от митичния крал Тангун през 2333 година прочие Хр. Макар че историците дебатират и до през днешния ден за това дали той е бил действителна историческа персона, и въпреки да няма останали съвсем никакви исторически сведения за Древен Чосон, този празник и личността на Тангун не престават да бъдат значими и ценени от днешните корейци.

На Корейския полуостров е известна освен личността на Тангун, само че и митът, обвързван с него и основаването на Древен Чосон.

Ето какво гласи той:

Много, доста от дълго време господарят на небесата Хуанин решил да разреши на сина си Хуанун да слезе на Земята, откакто виждал по какъв начин ден след ден погледът на младия небесен принц оставал все по-дълго фокусиран натам. Хуанин дал на сина си 3000 души, които да води и да сътвори кралство, и го спуснал над планината Тебек.

Хуанун обикалял човешките земи и видял и хубавото, и неприятното, което съпътствало живота на хората. Един ден, както обикалял, се натъкнал на една пещера, в която живеели тигър и мечка. И двамата се помолили на Хуанун да ги трансформира в човешки създания и тогава той решил да извърши желанието им, само че единствено, в случай че се съгласят и спазят изискванията му.
               

Хуанун им оставил див пелин и двадесет скилидки чесън и им споделил: „ Ако издържите с тази храна и без слънчева светлина в тази пещера в продължение на 100 дни, то тогава желанието ви ще бъде изпълнено. “

Тигърът издържал едвам двайсетина дни на предизвикването и желанието му да стане човек в никакъв случай не се осъществило. Мечката обаче се справила и след 100 дни тя била превърната в жена от Хуанун. Тя се кръстила Унньо (от корейски: жената-мечка) и всеки ден се молила под едно свещено дърво да зачене дете. Тъй като нямала брачен партньор обаче, желанието ѝ по този начин и не се сбъдвало.

Един ден, до момента в който се молила под същото дърво, Хуанун минавал наоколо и я чул, след което решил да я вземе за своя брачна половинка. От брака на Хуанун и Унньо се родил Тангун, който след време основал античното кралство Чосон.

Днес тази първа страна на корейците се назовава Древен Чосон, с цел да бъде различавана от последното династично корейско кралство Чосон, което съществува до началото на 20-и век.

Легендата за Тангун е значим детайл от севернокорейската агитация. Според нея античният корейски държател е роден на свещената за корейците планина Пекту. Според Пхенян точно там е роден и вторият висш водач на Северна Корея – Ким Чен Ир. Планината Пекту се счита за свещено място, което е обвързвано и с божествения генезис на династия Ким.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР