Днес заслужено получавате признание за вашата неуморна ангажираност и смелост!

...
Днес заслужено получавате признание за вашата неуморна ангажираност и смелост!
Коментари Харесай

Калин Стоянов към пожарникарите и спасителите: Истинската награда за труда и всеотдайността Ви е благодарността на хората

Днес справедливо получавате самопризнание за вашата неуморна ангажираност и храброст! Вашата задача е да се отзовавате неотложно на най-тежките катастрофи. Изминалата година още веднъж ви изправи пред поредност провокации освен в страната – помогнахте интензивно при наводнения, пожари, и бедствия. Истинската премия за труда и всеотдайността е благодарността на хората, която получавате. Като министър на вътрешните работи се гордея, че имам сътрудници като вас. Вие ежедневно показвате висок дух и професионализъм. Неслучайно специалността ви е предопределение ". С тези думи министър Калин Стоянов се обърна към чиновниците на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и доброволците  на 29-тата гала " Пожарникар на годината ", оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

На празника през днешния ден отдаваме самопризнание на сътрудниците, съдействали да изградим по-устойчиво общество. Изпращаме сложна година, в която успяхме да помогнем при бедствия в страната и в прилежащи страни., само че тя ни даде опция и за бъдещо развиване. Благодаря за напъните да изградим по-добър капацитет  и качества. Признателни сме на всички, които праволинейно са до нас – кметове, доброволци, представители на локалната власт, както и на фамилиите на сътрудниците, защото без тях нямаше да сме толкоз положителни в специалността, уточни в приветственото си слово шефът на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Александър Джартов.

" Горд съм, че има такива хора в България ", съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, който връчи задочно премията на комплексния победител Росен Борисов. " Искам да стисна ръката на  индивида, който демонстрира, че смелостта и добротата съществуват на всички места в България и когато  имаме потребност от тях, можем да разчитаме на хора като него ", сподели още министър председателят акад. Денков.

Наградените:

Първи измежду наградените са отличените в категория " Партньори “  за съответен и значителен принос за повишение на пожарната сигурност и отбраната на популацията: доктор Красимир Джонев – кмет на Община Летница, област Ловеч; Евгени Янкулов – ръководител на Доброволно формирование " Велинград “; непринудено формирование " Свиленград ". Те получиха оценките от основен комисар Александър Джартов – шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Той акцентира, че " през миналата година сътрудниците помогнаха в битката с бедствията и пожарите, развиваха и доброволните формирования в страната и основната дирекция е признателна за неуморните старания и отделеното време.

Отличени бяха четирима участници в детския конкурс за есе на тематика " Моите показа за доброволците, помагащи при бедствия и пожари “, проведен от Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и " Национална асоциация на доброволците в Република България “. Отличията на Цвета Дудрекова от Велико Търново; Есин Шакирова от Разград; Кристина Стоичкова от Ихтиман и Асен Банков от София връчи доктор Ясен Цветков – ръководител на " Национална асоциация на доброволците в Република България “.

Награди за чиновници на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ":

в раздел " Контролна активност “: старши контрольор Ангел Колев – шеф на група " Държавен противопожарен надзор и превантивна активност “ в районната работа в Кърджали получи премията си от заместител основния секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Димитър Кангалджиев. През 2023 година старши контрольор Колев е направил 391 контролни инспекции на обекти и градежи, 172 тематични инспекции, както и 183 инспекции за надзор на предписанията. Оценил е 65 капиталови плана за сходство с разпоредбите и нормите за пожарна сигурност. Участвал е в 13 държавни приемателни комисии за разрешаване използването на градежи, връчил е 16 акта за определяне на административни нарушавания, както и 118 пожарни разпоредби.

в раздел " Превантивна активност ": старши контрольор Йордан Михов – шеф група " Превантивен надзор и превантивна активност “ от районна дирекция Пловдив. Той взе участие в образуване на събития за повишение пожарната просвета на обществото и показва лекции по тематики, свързани със отбрана при бедствия. Има забележителен принос в работата с доброволните формирования. Старши контрольор Михов взе участие в голям брой междуведомствени комисии, свързани със отбрана при бедствия на територията на област Пловдив.

в раздел " Спасителна активност “: контрольор Петър Тиков от бранш " Специализирани оперативни действия “ при районна дирекция Монтана, началник на един от първите ни екипи, оказали помощ на Република Турция след опустошителното земетресение през 2023 година. От 6-ти до 16-ти февруари екипът на контрольор Тиков взе участие в търсене и избавяне на затрупани хора на територията на градовете Бесни и Адъяман. Инспектор Тиков взе участие и при тежките наводнения на територията на област Монтана. Той е част от екипа на хидромоторния модул за изпомпване на вода с огромен потенциал, предотвратил наводнение на обитаемоте места към язовирите Клисурица и Смирненски.

Подгласник в същия раздел е основен контрольор Петър Петров – шеф на бранш " Специализирани оперативни действия “ при районна дирекция Пловдив. През 2023 година той се сблъсква с редица провокации. За оказване на помощ на потърпевшите региони в Турция след опустошителното земетресение, основен контрольор Петров е избран за заместник-ръководител на модула ни там. Той и екипът му правят действия по избавяне на оживели под рухналите здания. Определен е и за началник на една от групите ни от Модула за гасене на горски пожари с коли, оказали помощ на Република Гърция в битката с вилнеещите пожари.

Раздел " Пожарогасителна активност ":

Победител е старши контрольор Валентин Великов – шеф на група " Пожарогасителна и избавителна активност " в Първа районна работа Бургас. През 2023 година старши контрольор Великов съумява да сътвори безупречна организация по време огромните горски пожари на територията на област Бургас. Един от тях е пожарът в община Средец. В гасенето се включват хеликоптери на министерството на защитата, военни, доброволци и над 10 пожарни автомобила. Ръководените от него екипи съумяват да спрат разпространяването на пожара към прилежащи обитаеми места при мощен и постоянно изменящ посоката си вятър. Старши контрольор Великов персонално взе участие и в евакуацията на застрашени хора. При тежките наводнения при започване на месец септември той провежда и подкрепя логистиката на екипите, изпратени на помощ на общините Царево и Приморско.

Подгласник в този раздел е контрольор Ивайло Стойнев – контрольор в група " Оперативен център “ при районна дирекция Кюстендил. През януари 2023 година той управлява екипите при гасене на пожар в 8-етажен жилищен блок. Гори апартамент на втория етаж, огънят е обхванал по-голямата част от жилището, жителят не може да излезе и виси на парапета на терасата. Поради мощно задименото стълбище и нарасналата температура е невъзможна и евакуацията на останалите хора от по-горните етажи. Инспектор Стойнев подхваща незабавни дейности и макар усложнената конюнктура съумява да провежда спасяването на всички хора и да не допусне разпространяването на пожара. Инспектор Стойнев взе участие и като заместник-ръководител на модула за гасене на горски пожари с коли в прилежаща Гърция през лятото. 

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов връчи премията за принос в развиването на пожарната сигурност и отбрана на популацията в България на основен контрольор Васил Димов, началник на Първа районна работа в Пловдив. От през днешния ден той към този момент е комисар и ще управлява активността на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Пловдив. През 2023 година провежда и управлява ликвидирането на над 900 катастрофи, при които са избавени хора, имущество, огромни площи горски и аграрни земи. Той координира сили и средства на пожарната, доброволци, военни формирования и чиновници на държавни горски чиновници.  Благодарение на професионалното му управление са избавени над 3000 кв. м. складови и индустриални площи на  дружество за преработване на полимерни боклуци, прилежащи хранилища с изкуствени торове и хранителни артикули. Същия ден той координира и гасителните дейности при зародил пожар в житен блок и широколистна гора, където пожарът обгръща повърхност от 1800 дка. От ръководената от него работа са осъществени над 1200 инспекции в обекти, оценени са над 120 капиталови плана, взето е присъединяване в 42 държавни приемателни комисии. Васил Димов работи с неизменност за развиване на пожаро-приложния спорт, основава организация за образование на над 2600 възпитаници в границите на проект  " Равен достъп до учебно обучение в изискванията на рецесии “.

Комплексен победител в Националния конкурс Пожарникар на годината за 2023 година е основен контрольор Росен Борисов – шеф на бранш " Превантивна и контролна активност “ в районна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Шумен. През февруари 2023 година е изпратен в турския град Антакия за оказване на помощ на потърпевшото население след зародилото земетресение. Изпълнява задача по търсене и избавяне на оживели хора с помощта  на профилирана техника за търсене. През септември управлява Модула за наземно гасене на горски пожари с коли в Република Гърция. Пожарът е избран като най-големият горски пожар на територията на Европейския съюз. Помощта, оказана от модула, е преодоляване на пламъците в народен парк Дадиа, избавени поданици на село Лавара. Борисов провежда и персонално работи с децата от придвижването на младежките противопожарни отряди " Млад огнеборец ", организира десетки образования по пожарна сигурност и отбрана на популацията на възпитаници в област Шумен, в това число и по план " Равен достъп до учебното обучение в условия на рецесии “. Дългогодишен играч е по пожароприложен спорт и инструктор по физическа подготовка на чиновниците от районна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - Шумен. За значителен принос за осъществяването на съответни професионални задания и реализирани високи професионални резултати служителят е награждаван неведнъж. Наградата връчи министър – ръководителят на Р България учен Николай Денков.

Награди бяха връчени и от заместник-министрите Христо Стефанов и Ивелина Дундакова.

На тържествената гала участваха шефове на дирекции в Министерство на вътрешните работи, ръководители на държавни структури, представители на партньорски организации, структури на неправителствения бранш и сътрудници.

Наградените чиновници в състезанието " Пожарникар на годината “ получиха статуетка и грамота, а комплексният победител - почетен знак на Министерство на вътрешните работи III степен.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР