Днес за православния свят е Разпети петък - най-тъжният ден

...
Днес за православния свят е Разпети петък - най-тъжният ден
Коментари Харесай

Храмовете в цялата страна отбелязват Разпети петък

Днес за православния свят е Разпети петък - най-тъжният ден от годината - денят, в който Спасителят е разпънат на кръста, с цел да изкупи греховете ни.

В деня, в който Синът Божи, предаден от Юда, става изкупителна жертва за греховете на човечеството в църквите не се служи Света литургия. На този ден в храмовете се Опелото Христово. На утринната работа се четат дванадесет фрагмента от Евангелието, които описват за страданията на Исус Христос.

По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, знак на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно точно в този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, даже вода. Изнася се Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста.

Преди началото на службата в средата на храма се издига " гробът " Христов, декориран с цветя, а на престола се слага плащаницата - парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. В наши дни плащаницата нормално се слага на маса и православните християни минават под нея.

За църковния обред това деяние има стойност на реверанс пред гроба Господен, а за националната традиция - на вяра за здраве. Вечерта се прави Опелото Христово, на което се съпреживява гибелта му.

Утрешният ден е Велика или Страстна събота. Денят, в който край гроба Господен в храм " Рождество Христово " в остарелия град на Йерусалим се измолва плодородният огън. Тази година, по решение на Светия синод, делегация на Българската православна черква няма да пътува до Йерусалим.

Частица от измоления през предходната година огън се съхранява в параклиса на Светия синод и ще бъде раздадена на свещениците, с цел да стигне до домовете на православните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР