Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце

...
Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце
Коментари Харесай

Радев: Ако в РС Македония следват заветите на Гоце Делчев, защо не впишат българите в Конституцията

Днес всеки, който твърди, че е вложил делото на Гоце Делчев в темелите на държавността си, дано не акцентира броя на портретите и паметниците му, а има силите да следва идеалите му.

 

Нека неговото верую откри своето безкомпромисно място в публичния живот и всекидневието на жителите на Балканите.

 

Ако в днешна Република Северна Македония претендират, че следват заветите на Гоце Делчев, за какво не намират сили да впишат в конституцията си името на неговите сънародници, за свободата на които той пожертва живота си?

 

Вярвам, че рано или късно ще се намерят далновидни политици, които да претворят делото на Гоце Делчев в живота, с цел да може неговите завещания да продължат да ни сплотяват. "

 

Това съобщи президентът Румен Радев в словото си във връзка 120-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев. Тази вечер Радев участва на тържествената заря-проверка в град Гоце Делчев.

 

" Преди 120 години един от най-доблестните рицари на освободителното ни придвижване в Македония и Одринска Тракия вечно обезсмърти името си в стихията на революцията. Обрекъл живота си на свободата, Гоце Делчев овреме пое по стъпките на Левски и на революционната битка, на която остана правилен до самия край. Неуморен уредник и утвърден лидер на българите в Македония и Одринско Делчев въодушевяваше, направляваше и с персоналния си образец чертаеше пътя към освобождението. С безпределната си религия и безрезервност към делото той печелеше мозъците и сърцата на поробените, които единствено за броени години се преродиха в могъща революционна организация. " - каза Румен Радев.

 

" Житейският път на Гоце Делчев бе къс, само че разчупи тесногръдието на цяла ера и се вля във безконечната и универсална битка за правдивост, достолепие и пълноправие. Името му се трансформира в знак на устрема към независимост, към човешки и цивилен правдини. Гоце Делчев вярваше, че само честността може да събира, да побратимява и да сплотява по дългия път към свободата " - съобщи президентът.

 

На гроба на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие от българска страна респект отдаде единствено делегация от посолството ни, оповестява Българска телеграфна агенция.

Посланик Ангел Ангелов е отбелязал, че с Договора за другарство и добросъседство България и Република Северна Македония са се обвързали правно да означават общи персони и събития на основата на достоверни исторически обстоятелства и доказателства. 

 

Посланик Ангелов е цитирал три документа на Османската империя за убийството на Гоце Делчев от издадена от Държавния списък в Скопие през 1992 година книга. 

 

" На 22 април (3 май) 1903 година в с. Баница на ръце падна мъртъв един от челниците на българските комитети на име Делчев ", се споделя в един от документите - част от преписка на канцеларията на Великия везир.

Медиите в Скопие цитират президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, който при полагането на цветя на гроба на Гоце Делчев го е нарекъл " визионер, идеолог е предводник на македонското национално-освободително дело - " една от нашите най-значими исторически персони ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР