Днес влиза в сила Европейският законодателен акт за свободата на

...
Днес влиза в сила Европейският законодателен акт за свободата на
Коментари Харесай

Влиза в сила първият закон на ЕС за защита на независимостта и плурализма на медиите

Днес влиза в действие Европейският законодателен акт за свободата на медиите — набор от невиждани правила за отбрана на независимостта и плурализма на медиите . Това ново законодателство дава гаранции против политическа интервенция в публицистичните решения и против наблюдението на публицисти.

Законът подсигурява, че медиите могат да действат по-лесно на вътрешния пазар и онлайн. Освен това регламентът има за цел да подсигурява независимостта и постоянното финансиране на публичните медии , както и прозрачността на собствеността върху медиите и на разпределението на държавната реклама.

Предложен от Комисията през септември 2022 година, регламентът вкарва защитни ограничения за правото на медиен плурализъм , които ще стартират да се ползват в период от 6 месеца. Повече детайлности по отношение на графика за използването могат да бъдат открити в тази инфографика. Повече информация по отношение на дейностите на Комисията в поддръжка на свободата и плурализма на медиите и сигурността на публицистите е налична онлайн.

Европейската комисия упреква Meta в нарушение на разпоредбите за цифрови услуги

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР