Днес във Враца се провежда обучение на работещите медици в

...
Днес във Враца се провежда обучение на работещите медици в
Коментари Харесай

Спешните медици от Враца представиха отлични умения при справяне с критични ситуации

Днес във Враца се организира образование на работещите медици в Центъра за незабавна здравна помощ, видя кореспондент на BulNews.bg. Темата е „ Телекомуникационния и предпочитания отборен тираж в Центровете за незабавна здравна помощ “, а дебатите и практическите занятия се организираха в конферентната зала на хотел „ Чайка “.
По време на образованието медиците трябваше да покажат по какъв начин ще реагират в разнообразни обстановки за незабавни повиквания и какъв брой бързо вземат решение какъв код е пациентът и дали в действителност е незабавен случай. Лектор на беседата бе шефът на националния център за образование и подготовка в системата за незабавна здравна помощ доктор Евелина Георгиева, която оцени реакциите на медиците във Враца като доста положителни и навременни.
Д-р Георгиева изясни, че водещото в образованието е хората, които одобряват незабавните повиквания да имат съответната подготвеност да разпитват пациентите и да им дават указания.
„ Ние държим да ги подкрепим в тяхната работа, да им дадем чисто на практика препоръки, по какъв начин най-добре да си спомагат с тел. 112 и по какъв начин да са най-полезни от една страна на пациентите, въпреки това да съумяват да приоритизират сигналите. Важно е да пращат колите за спешна помощ първо на най-спешните случаи. Те би трябвало да могат да обяснят на хората, които се обаждат в незабавна помощ, само че не са в незабавно положение, че не следва да ангажират колите за спешна помощ. За тях има други способи да потърсят здравна помощ. Тези диалози и срещи са извънредно потребни “, съобщи доктор Георгиева.
По думите на експерта е доста значимо хората да знаят, че би трябвало да се обаждат в незабавните центрове единствено за положения, при които в действителност има някаква заплаха за здравето и живота на индивида. Второто доста значимо нещо, което би трябвало да знаят е, че ще им бъдат заложени въпроси и тези въпроси няма да забавят колата за спешна помощ. Чрез въпросите могат да получат най-адекватната помощ, да бъде определен най-подходящият екип, който ще е квалифициран, когато отиде при пациента.
„ Хората не би трябвало да се изнервят на диспечарите, които задават въпросите, тези въпроси са значими. Медиците от Враца са готови и несъмнено имат опит. Тук няма текучество на фрагментите и хубавото при тях е, че са и от двете страни на барикадата и в незабавните екипи, и в диспечърната. Колегите са извънредно професионално готови “, приключи доктор Георгиева.
Своите поздрави и горделивост от работата на сътрудниците си изрече и шефката на центъра за незабавна здравна помощ доктор Галина Лещарска. Тя дефинира работата на сътрудниците си като „ стегната и сериозна “ и то освен в границите на образованието, а ежедневно.
„ Днес организирахме потребен спор, при който се обясняват сериозни моменти в нашата работа. Важно е хората, които звънят на тел. 112 да бъдат задоволително търпеливи, с цел да бъдат разпитани по съответен и прецизен метод, тъй като това не са инцидентни въпроси.
Въпреки, че екипите в незабавния център не са безчет се стремим да бъдат запълнени и да няма пропуснати повиквания. Работим плътно, макар всички компликации. Гражданите би трябвало да знаят, че пътуваме отвън територията на област Враца и да демонстрират самообладание “, сподели доктор Лещарска.
По думите й, всички общопроактикуващи лекари имат проведена неотложна помощ и това е незабавен кабинет в „ медицински център Дауд “, който се намира в ж.к. „ Дъбника “. Добре е да се знае, че това е мястото, където би трябвало да се потърси помощ за премерване на кръвно, за висока температура и други такива сходни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР