Днес в пресклуб България“ председателят и основател на федерацията по

...
Днес в пресклуб България“ председателят и основател на федерацията по
Коментари Харесай

Диаманти за световните шампионки и вицешампионки по естетическа гимнастика

Днес в пресклуб „ България “ ръководителят и създател на федерацията по естетическа гимнастика Мариета Дукова връчи особено направени награди с формата на елмаз на тимовете за дами и за девойки, които завоюваха златен и сребърен орден на Световното състезание в Грац, Австрия.

Стилните сувенири символизират хубостта и съвършенството, което състезателките демонстрираха на килима пред международния хайлайф. Отличията бележат най-високия връх до момента в историята на красивия спорт, който следващата година навършва 20 година от своето начало у нас.

Златните девойки в тима на дамите са: Виктория Берова, Христиана Ковачева, Карина Нейкова, Сияна Табакова, Сибила Кърпачева, Яна Стайкова, Мария Мехлемова, Дария Капсъзова и Рада Куатли. Девойките-вицешампионки включват: Кристина Дойчева, Никол Златкова, Никол Ангелова, Рая Сръндева, Симона Берова, Катрин Тасева, Мария Стаменова, Дариа Войнова и Никол Стоянова.

Първата международна купа при дамите, както и първото сребро при техните наследнички идват като подарък за идната кръгла годишнина, показа прочувствено Мариета Дукова. През миналите две десетилетия дамите три пъти станаха международни вицешампионки, а девойките два пъти се окичиха с бронзовите медали. Дукова благодари на девойките за трудолюбието, всеотдайността и постоянството на гимнастичките.

" Много сложен път извървя естетическата гимнастика, само че се оправи с всички компликации. Допреди година и половина този спорт беше несъществуваща единица за ММС и нямаше бюджетни средства, само че Мариета Дукова не се отхвърли да се бори, не се пречупи пред оскъдицата и непрекъснатите ограничения. С идването на някогашния длъжностен министър Кузманов картината се промени ", означи Дукова.

Тази година федерацията е с 50 000 лева бюджет, а благодарение на министър Весела Лечева за Световното състезание в Австрия предишния месец са отпуснати в допълнение 27 000 лева

" С самообладание и неизменност всеки дочаква своя миг ", разяснява представянето на двата тима на Световното състезание старши треньорът Кристина Ташева. " След дълги години на очакване международната купа към този момент е реалност. Това е огромен триумф, тъй като тези девойки преди бяха пети ", добави тя. " Девойките през първия ден на надпреварата бяха на трето място, само че на идващия ден завоюваха среброто ", показа още специалистката.

Международната съдийка Елена Дукова описа, че в коридорите сътрудниците й са говорили, че чакат българският тим при дамите да завоюва международната тила. Дукова благодари на гимнастичките и ги поздрави, че са оправдали упованието.

" Тренирахме интензивно и успяхме. Искам следващата година да повторим триумфа си ", съобщи Сибила Кърпачева.

За втора шампионска купа следващата година мечтае и Рада Куатли.

" Горди сме, че показахме какво можем. Нашата отдаденост и обич ни вършат едно цяло ", добави Христиана Ковачева.

" Гледахме да си свършим работата като тим ", добави Яна Стайкова.

Виктория Берова отличи положителната атмосфера на надпреварата и спокойствието на съотборничките й в най-важните моменти.

Дария Капсъзова е на мнение, че това е едно от най-трудните надпревари, в което е взела участие.

" Преминахме през доста компликации ", акцентира Сияна Табакова.

Старши треньорът Кристина Ташева разкри, че минути преди девойките да излязат на наложително изиграване на съчетанието преди самото съревнование, Дария получава кръвоизлив от носа. Организаторите отхвърлят да отсрочат тази подготовка, а при отвод от страна на тима, той ще отпадне от присъединяване. Дария излиза с кръв по лицето и играе дружно с останалите девойки.

Догодина ще имаме два женски тима, както Финландия, защото някои девойки ще преминат в по-горната възраст, разясни Ташева.

Световното състезание ще се организира в Казахстан. В календара са включени две Световни купи – в Дубай и Париж, както и Европейско състезание във Финландия. Повечето девойки упражняват редом естетическа и художествена гимнастика. Естетическата гимнастика е по-трудна от позиция на издръжливост, до момента в който в художествената това е отработването на всеки детайл. Състезателките са в залата за тренировки по 8 часа, вървят на учебно заведение и си приготвят домашните нощем. Две от девойките пътуват от Перник до София, с цел да упражняват.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР