Днес в Пловдив ще се състои първата по рода си

...
Днес в Пловдив ще се състои първата по рода си
Коментари Харесай

В Пловдив ще се състои първа по рода си регионална българо-канадска кръгла маса

Днес в Пловдив ще се състои първата по рода си районна българо-канадска кръгла маса с присъединяване на посланика на Канада Кевин Хамилтън, кмета на Пловдив Иван Тотев, комерсиалния аташе на Канада Брадуин Ниблок, изпълнителния шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев, икономисти и представители на разнообразни български промишлености. 

“Влизането в деяние на Всеобхватното икономическо и комерсиално съглашение /придобило популярност с абревиатурата от британски език - СЕТА/ сред Европейския съюз и Канада е от голямо значение за българските производители и изключително за дребния и междинен бизнес, тъй като отваря за тях вратите на един голям пазар, в това число пазара на публични поръчки в Канада на централно и локално равнище ", споделя представителят на уредниците Алекс Нестор, вице-президент на Канадско-българската бизнес мрежа. “Целта на форума е не просто да показа новите облекчения за експорт на създадени в Европа артикули в Канада, само че и да окуражи бизнесмените от България да потърсят нови пазари зад океана като им даде съответна и потребна информация. "  

В момента измежду обичайните експорти на България в посока Канада са храни, машини и електроника, оптически и медицински принадлежности, химикали, фармацевтични артикули, услуги най-много в областта на телекомуникациите. Като обезпечава опция на предприятията да икономисват време и средства посредством анулация на условията за дублирано изпитване на продуктите, митническите процедури и скъпите правни разходи, СЕТА разрешава съществено повишаване на досегашния експорт. 

От основна значимост за дребния и междинен бизнес, на който се крепи доста основна част от българския експорт въобще, е задължението за взаимно признание на професионалните квалификации. Така български експортьори на машини да вземем за пример ще могат при нужда да изпращат свои екипи за поддръжка, вместо да ангажират локални подизпълнители, а български компании ще могат да вземат участие в публични поръчки в Канада като разчитат на лични чиновници – от архитекти и юристи до инженери, оператори на кранове, счетоводители. 

Същевременно в съглашението са включени лостове, с които Европейски Съюз пази своите аграрни производители, в това число и българските, посредством ограничавания за вноса от Канада на сезонни плодове и зеленчуци. Други рестрикции произтичат от възбраните в европейското законодателство по отношение на ГМО продуктите и потреблението на антибиотици и хормони в хранителната промишленост. 

“Най-голям растеж в износа за Канада след подписването на СЕТА до този миг е отбелязала Италия. Сред досегашните отличници в експорта са също по този начин производители на сирена от Холандия и Франция, на виновност от Испания и Австрия, на зеленчуци от Полша. Целта на идния конгрес е да даде подтик на едно придвижване, което да приобщи български компании към този лист ", посочи Алекс Нестор.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР