Днес в Окръжен съд – Пловдив се проведе Ден на

...
Днес в Окръжен съд – Пловдив се проведе Ден на
Коментари Харесай

Ученици от ЕГ „Иван Вазов“ - Пловдив решаваха казус по дело за тежка катастрофа на АМ „Тракия“

Днес в Окръжен съд – Пловдив се организира Ден на отворените порти под надпис „ Открито за правосъдната власт “. Гости на магистратите бяха възпитаници от 9-и, 10-и, 11-ти и 12-ти клас от ЕГ „ Иван Вазов “, част от които членуват в Евроклуба в учебното заведение и са младши посланици на Европейския парламент. Повод за събитието е Денят на конституцията, юриста и правосъдния чиновник, отбелязван на 16 април.
Прочетете още
Гимназистите бяха посрещнати пред Съдебната палата от ръководителя на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова. Тя им описа в резюме за 144-годишната история на съда, в който са работили уважавани български адвокати.

Гимназистите бяха впечатлени от ограниченията за сигурност при влизане в постройката. Те следиха по какъв начин работи скенера, през който наложително минава за инспекция багажа на всички гости. Информационната разходка мина през фоайето, където се намира светлинното табло със правосъдните каузи, обсъждани за деня, по коридора с деловодствата и конвойното помещение и стигна до вътрешния двор на Съдебната палата, където ги посрещна Директорът на РД „ Охрана “ – Пловдив – старши комисар Димитър Грамадников. За учениците се трансформира в същинска атракция демонстрацията на помощните средства, оръжието и служебните коли на РД „ Охрана “ - Пловдив, с които се конвоират арестувани лица, направена от младши инструктор по защитата Димитър Спасов.

В емблематичната за Окръжен съд зала № 2, в която се преглеждат някои от най-тежките каузи, предизвикващи нараснал публичен интерес, ръководителят на Окръжен съд – Пловдив Розалия Шейтанова приветства гостите. Тя им описа по какъв начин работи ръководения от нея съд и какви типове каузи се преглеждат в него. Учениците изгледаха с интерес виртуална галерия с архивни фрагменти от 144-годишната история на съда. В залата съумяха да видят пишеща машина „ Мерцедес “ от началото на предишния век, употребена за водене на протоколи в съда.

Съдия Петко Минев от Наказателно поделение, който е ученик на същата гимназия, направи презентация по тематиката „ Наркотиците – лесният метод да изгубиш свободата си. Превенция против използването на наркотични субстанции. Престъпления, осъществявани от наркозависими лица “, след което описа действителен проблем от своята процедура. Учениците с интерес изслушаха обстоятелствата по дело за тежка злополука на автомагистрала „ Тракия “ с двама починали, породена от украински водач на товарен автомобил, използвал наркотично вещество. Делото имаше необятен публичен отзив по време на разглеждането му и всяко съвещание на съда бе отразявано от медиите.

Организаторите разделиха учениците на 5 „ правосъдни състава “ на инцидентен принцип. Младши арбитър Величка Запрянова и арбитър Петко Минев им обясниха какво планува Наказателния кодекс за това закононарушение.  С помощта на съдиите в залата всеки училищен състав реши каква присъда заслужава водачът на товарния автомобил. Гимназистите облякоха тоги и всеки правосъден състав произнесе постановеното от него наказване. След това арбитър Петко Минев разгласи окончателната присъда по делото, станала факт след решение на Върховния касационен съд. Оказа се, че всички училищен сформира са определили доста по-високи от окончателната присъда санкции. Така, образуваните през днешния ден сформира постановиха надлежно – два от съставите по 8 години, един състав 9 години, един състав 9 години и 3 месеца и един състав 12 години отнемане от независимост за водача на товарния автомобил, до момента в който действителната присъда по делото, станала факт след решение на Върховен касационен съд, е 4 години и 8 месеца отнемане от независимост.

Специален посетител на Деня на отворените порти беше журналистът от Нова телевизия Благой Бекриев, който отразява интензивно работата на окръжните съдии. Учениците изгледаха на монитора в залата репортаж на Благой Бекриев от същото дело, по което и те прочетоха „ присъди “. Журналистът им описа детайлности за ориста на наказания водач, както и на починалото младо семейство и изясни по какъв начин новините от правосъдните зали стигат до репортерите и до феновете.

Учениците споделиха, че са научили доста за работата на съдиите и спецификата на наказателния развой, а някои обявиха, че ще се насочат към специалността на съдията и на журналиста.

На финала на събитието арбитър Розалия Шейтанова връчи на всеки от учениците от ЕГ „ Иван Вазов “ конституция и грамота за интензивно присъединяване в Деня на отворените порти „ Открито за правосъдната власт “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР