Днес в Община Русе се състоя заключителната част на проекта

...
Днес в Община Русе се състоя заключителната част на проекта
Коментари Харесай

Ученици от 5 държави развиваха заедно своите дигитални умения

Днес в Община Русе се състоя заключителната част на плана „ Наслаждавай се на кодирането в Скрач ” /Enjoy coding with Scratch Erasmus + project N: 2020-1-LT01-KA229-078064_2/. Инициативата бе ориентирана към насърчаване на цифровите умения на учениците и в нея се включиха и възпитаниците на НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “ – Русе. В плана си партнират 5 страни - България, Литва, Турция, Италия и Северна Македония.

Срещата стартира с минута безмълвие в памет на жертвите от опустошителните трусове в Турция и Сирия. В рамките на самодейността учениците създаваха обучителни материали за своите по-малки съученици от начален стадий.

„ Щастлив съм, че русенски възпитаници са имали опцията да почерпят опит от свои връстници от други страни “, сподели заместник-кметът Енчо Енчев. Той връчи грамоти за сполучливо приключения план на координаторите от всяка от петте страни и благодари на участниците за положителната взаимна работа.

Проектът започва през 2020 година и стартира с онлайн образование за учителите, водено от Турция. Бяха осъществени подвижности в районен съд Македония, Литва, Италия, а в Русе се състоя последната обучителна среща. На всяка от тях се работеше по разнообразни артикули в Скрач - обучителни игри за най-малките по обособени образователни предмети (Македония и Италия), анимиране на приказки (в Литва). По време на срещата “Кодиране на музика ” (Code music) всички екипи трябваше да кодират определена обичана мелодия от страните участници. Учениците от НУИ - Русе интензивно помагаха на връстниците си да четат нотен текст, да го пренесят, редактират и анимират в програмата. По занимателен метод бяха показани разнообразни приложения и интерактивни способи за осъществяване и обработка на музика, които биха подкрепили образованието по предмета.

В рамките на плана участниците посетиха новата зала “Образование за бъдеще ” в Русенския университет, както и Регионалния исторически музей и Еко музея. В подтекста на интеркултурния разговор се вписаха визитите и на Басарбовския манастир, Ивановските скални църкви и джамията “Саид паша ”. Петте дни на подвижността способстваха за обмяната на познания и умения, положителни практики, нови другарства и взаимни хрумвания, които ще подсигуряват резистентност на резултатите от плана.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР