Днес в областната администрация във Враца се проведе извънредно заседание,

...
Днес в областната администрация във Враца се проведе извънредно заседание,
Коментари Харесай

Експерт обвини кметове, че не борят чумата заради изборите

Днес в регионалната администрация във Враца се организира изключително съвещание, на което се разискаха епизоотичната конюнктура във връзка с заболяването „ Африканска чума по свинете “ на територията на област Враца и осъществяването на ограниченията в 20 км зона към промишлената свинеферма в село Чирен.
На срещата участваха шефът на регионалната дирекция по сигурност на храните във Враца доктор Милчо Костурков, зам. регионалният шеф Робертино Маринов, кметове на общини от региона и ветеринарни лекари.
В хода на съвещанието доктор Костурков съобщи, че няма промени от предходната седмица в региона, няма нови позитивни проби и ситуацията е спокойна. Той разгласи, че към този момент има непринудено умъртвени животни. От понеделник /5 юли/, той дружно с полиция и профилирана техника, по направени планове и графици ще стартират изземане и наложително умъртвяване на животните, които са останали в задните дворове на къщите.
Председателят на Българската асоциация на ветеринарните лекари за продуктивни животни доктор Мирослав Първанов, сподели, че целият проблем, с който сега страната ни се бори, идва от самите нас.
„ Всичко идва от това, че не съблюдаваме законите на страната. Всеки един от нас персонално носи отговорност за това, което се случва сега, тъй като всички демонстрираме безхаберие. “
Д-р Първанов сподели също по този начин, че доста от хората по селата не знаят за протичащото се, защото нямат достъп до интернет и за тяхната неинформираност са отговорни кметовете. Според него те не коментират информацията, поради идните локални избори – опасяват се, че няма да бъдат определени за идващ мандат или пък поради това, че избран човек не е дал гласа си за него на последните избори.
На казаното от него, представители на общините в региона отвърнаха, че всеки от тях си прави добросъвестно и правилно работата, само че има хора, които изрично отхвърлят да умъртвят прасетата си. Те споделиха, че даже имало обитаеми места, в които заповедта пристигнала на 31 юли със период до вечерта на същия ден, като на процедура евтанизирането е физически невероятно. Много от хората в дребните обитаеми места чакат уикенда, с цел да се приберат децата им и да им оказват помощ най-малко да спасят месото като го запазят.
В края на срещата Робертино Маринов сподели, че единственият метод да се оправи страната ни с казуса е като хората непринудено умъртвяват прасетата, като по този метод оказват помощ на работата на ангажираните с това лица. Той прикани кметовете на общините да оказват помощ на работата, защото всеки властник знае къде по какъв брой свине се гледат. Маринов моли дружно да поставим оптимални старания и да помогнем да спрат огромните стопански загуби на страната ни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР