Днес в областната администрация във Враца беше представен Държавния план-прием

...
Днес в областната администрация във Враца беше представен Държавния план-прием
Коментари Харесай

Вижте какви нови професии ще предлагат училищата в област Враца

Днес в регионалната администрация във Враца беше показан Държавния план-прием за 2019-2020 година. За новата образователна година на територията на региона се планува да бъдат разкрити общо 67 паралелки, като броят на професионалните паралелки е 47.
За пръв път след осми клас се предлага образование по специалност продавач-консултант в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство във Враца. След приключено главно обучение в ПГ „ Димитраки Хаджитошин “ в регионалния град е планувано да оферират специалностите строителен механик в транспортното строителство и пътен строител, както и оператор в производството на облекло.
ПЕГ „ Йоан Екзарх “ в града ще предложи на учениците професионална паралелка по графичен дизайн, а в ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ се разкрива паралелка по приложно програмиране.
От другата образователна година СУ „ Христо Ботев “ Враца планува разкриването на професионална паралелка с две специалности, като едната е реализатор на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове, а другата е помощник на доктор по дентална медицина.
Нова специалност ще има и в обединените учебни заведения, като ОУ „ Христо Ботев “ в село Баница тя е служащ в хранително-вкусовата индустрия, в ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ в Девене е служащ в заведение за хранене и забавление, а в ОУ „ Св. Климент Охридски “ в Тишевица се разкрива една паралелка с две специалности - лидер на МПС за публичен транспорт на вътрешни и интернационалните транспорти и товари и служащи в произвеждане на облекло.
Нови две професионални паралелки ще има и в ПГТ „ Коста Петров “ в Борован, като там те са с по две специалности. Едната ще е с посоки асистент педагог за развъждането и възпитанието на деца и механик на транспортна техника, автотранспортна техника, а другата ще е за механик на транспортна техника и електротехник за електрообзавеждане на транспортна техника. В белослатинското село Галиче се разкрива професионална паралелка за техник/животновъд, пчеларство и бубарство, а в СУ „ Васил Левски “ – Бяла Слатина ще има паралелка уредник интернет електронна търговия.
В ПГЯЕ „ Игор Курчатов “ в Козлодуй ще се образува професионална паралелка за механик на енергийни уреди и съоръжения ръководство на радиоактивни боклуци, а в СУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Бутан ще има паралелка за механик по растениевъдство и трайни насаждения.
Новите специалности в СУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ в Криводол ще са за оператор по дървообработване за произвеждане на мебели и готвач, произвеждане на кулинарни произведения и питиета, а в ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “ - Краводер ще учат за производители на тапицерски произведения.
В ПГ „ Алеко Константинов “ в Мездра ще има професионална паралелка по ресторантьорство, кетъринг и хотелиерство, а в СУ „ Иван Вазов “ – охранител, банкова защита и инкасова активност и правосъден чиновник. В Професионалната гимназия по химични технологии в Мизия ще се предлага професионално образование за оператор по осведомително обезпечаване, а в СУ „ Христо Ботев “ в Оряхово – икономист/информатик, машини и системи с ЦПУ и лозаро-винарство. В СУ „ Васил Воденичарски “ в Хайредин ще има една паралелка с две специалности – готвач и оператор по осведомително обезпечаване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР