Днес в 12.00 часа на Централна гара София с народни

...
Днес в 12.00 часа на Централна гара София с народни
Коментари Харесай

С фолклорен празник бе отбелязана 130 годишнина от откриването на Централна гара

Днес в 12.00 часа на Централна гара София с национални танци чиновници на гарата и пасажери означиха 130-та годишнина от откриването й.
Преди 130 години на този ден на гарата в София идва първият интернационален трен от Лондон през Париж за Цариград (Истанбул) - именитият Ориент експрес. С откриването на железопътната линия Цариброд – София – Белово се слага началото на Българските държавни железници.
Празничната за железниците седмица ще приключи с обичайното отбелязване на Деня на железничаря.

Ето и част от приветствието на генералния шеф на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски във връзка професионалния празник:
„ Защо е належащо да си спомним тази годишнина? Заради чувството за традиция и история, което за жалост постоянно губим; поради сегашното – нужни са ни упорството и вярата на предишните поколения; поради бъдещето – какъв ли ще е прочитът на тези след нас за нашия принос? И не на последно място – за повече самочувствие! Нашата специалност е била и е част от българската държавност, на нас разчитат стотици хиляди за своето напредване, наша е и задачата да превозим стотици хиляди тонове товари по най-екологичния и безвреден метод.
Ние сме избрали не просто специалност, а доживотна отдаденост, нашето потомство има задача – да превърнем остарелия стоманен път от Константинопол за Виена и Париж през Цариброд в нашия нов път към актуалните европейски железници “.
Празненството на Централна гара бе съпроводено с поздравления за професионални триумфи и персонално благополучие на всички работещи в системата на железниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР