Днес в 11,37 ч. официално настъпва астрономическата пролет. Пролетта е един

...
Днес в 11,37 ч. официално настъпва астрономическата пролет.
Пролетта е един
Коментари Харесай

Днес настъпва астрономическата пролет

Днес в 11,37 ч. публично настава астрономическата пролет.

Пролетта е един от четирите сезона в умерения пояс, дружно с лятото, есента и зимата. Астрономически тя стартира с пролетното равноденствие, което е към 21 март в Северното полукълбо и към 23 септември – в Южното полукълбо. Пролетта приключва с лятното слънцестоене – към 21 юни в Северното полукълбо, както и към 21 декември – в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

По света е възприета календарна система, основаваща се на така наречен “Григориански календар”. Според календара по избран метод се редуват елементарни години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които спомагателният 29 февруари компенсира насъбраната разлика. Това е направено за улеснение, само че е и повода датата на пролетното равноденствие да е друга всяка година – варира сред 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, какъв брой години са минали от последната високосна.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на идната астрономическа пролет е еднакъв на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР