Днес Столичния общински съвет /СОС/ прие нашето предложение за въвеждането

...
Днес Столичния общински съвет /СОС/ прие нашето предложение за въвеждането
Коментари Харесай

Пречиствателни филтри на 2 хил. сгради ще бъдат поставени в столицата

Днес Столичния общински съвет /СОС/ одобри нашето предложение за въвеждането на нова стратегия за монтирането на филтри за комини на отоплителни съоръжения на семейства, които не са включени в огромните планове за замяна на отоплителните съоръжения на домове на дърва и въглища. Това разгласи през днешния ден в СОС кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й още тази година ще бъдат инсталирани филтри на 150 здания в "Красна поляна " и "Слатина ".

До 2023 година би трябвало да бъдат сложени филтри на 2 хиляди здания като Столичната община обезпечава финансирането с бюджета за всяка година. Програмата е предопределена за здания, които не попадат в обсега на двата плана, с които Столичната община заменя отоплителните съоръжения на 20 хиляди семейства в столицата, сподели кметът.

Фандъкова разгласи още, че при замърсяване на въздуха, Столичната община към този момент ще пуска така наречен зелен билет не след два дни, както беше при досегашните ограничения, а още след един ден след отчитане на замърсяването. Кметът акцентира, че Столична община през последните години работи изключително интензивно за подобряването на качеството на въздуха и резултатите са към този момент факт. Кметът цитира данни на Изпълнителната организация по околна среда, които по думите й демонстрират устойчива наклонност за понижаване на дните с превишения през последните години.

Данните демонстрират, че за първото шест месечие на тази година броят на превишенията е намалял с 36 % по отношение на първото шестмесечие на 2018 година, сподели кметът и добави, че по отношение на 2017 година записаните превишения са 2,5 пъти по-малко за първото шестмесечие.

Кметът разгласи, че за юни тази година има единствено един ден превишение в индикаторите единствено на една станция. Това значи, че главния замърсител е отоплението на твърдо битово гориво, а сериозните превишения са през зимата.

Кметът напомни, че по нейно гледище Народното събрание е трансформирал закона за качеството на въздуха и е упълномощил на Министерство на околната среда и водите създаването на разпоредба за определянето на стандарти за качеството на дървата и въглища. Това е наредбата, с която се дефинира оптималното наличие на сяра и пепел във въглищата, обясни Фандъкова. Тя изрази вяра наредбата да бъде реалност скоро, тъй че от новия отоплителен сезон тези семейства, които се отопляват на дърва и въглища най-малко да употребяват такива, които не отделят толкоз доста фини прахови частици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР