Днес сме изправени пред криза като никоя друга. COVID-19 наруши

...
Днес сме изправени пред криза като никоя друга. COVID-19 наруши
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Очакваме най-лошия икономически спад след Голямата депресия

Днес сме изправени пред рецесия като никоя друга. COVID-19 наруши обществения и икономическия ред със светкавична скорост и мащаби, каквито не сме си представяли. С тези думи стартира своята тирада за икономическите цели по време на рецесията шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, аносирана " Реч, която повдига завесите преди Пролетните срещи на МВФ. "

" Заради вируса хиляди хора губят живота си, а карантината, нужна за битката с него, засяга милиарди хора по света. Това, което бе обикновено единствено преди няколко седмици - вървене на учебно заведение, работа, превозване на време със семейство и другари - в този момент се счита за огромен риск ", добави тя.

И изрази вяра, че ще преодолеем това предизвикателство. " Лекарите и медицинските сестри се борят с времето, постоянно рискувайки собсвените си животи, с цел да спасят тези на другите. Нашите учени ще измислят положителни решения, с които да победят COVID-19 ".

Според нея всички би трябвало да бъдем решителни - хора, държавни управления, бизнеси, водачи, организация - да действаме дружно и да пазим животите и препитанията си. 

" Това са времена, за които Международният валутен фонд е изработен - ние сме тук, с цел да разгърнем силите на световната общественост, с цел да предпазим най-уязвимите и да възродим стопанската система ", сподели Георгиева.

По думите ѝ решенията, които взимаме в този момент, ще дефинират скоростта и силата на нашето възобновяване. " Това ще бъде и фокусът на 189-те страни от МВФ в пролетната (теле)конференция, която ще се състои идната седмица ", посочи шефът на Фонда.

Къде се намираме стопански?

" Все още не знаем с какви мащаби е рецесията, която ни чака. Ясно е обаче, че световният напредък ще спадне през 2020. Всъщност ние оценяваме това като най-лошият стопански спад от Голямата Депресия насам. "

" Само преди 3 месеца чакахме растежи в приходите на глава от популацията допълнително от 160 от страните членки на Фонда през 2020 година. Сега е напълно противоположното: повече от 170 страни ще претърпят спад при приходите на глава от популацията ", съобщи Георгиева.

По думите ѝ, международната стопанска система понася солиден удар, като най-засегнати са продажбите на дребно, места за настаняване, превоза и туризма. " В множеството страни, множеството чиновници са наети от дребни или междинни компании, а те са най-засегнатите сега ".

В речта си тя добави още, че разрастващите се пазари в Африка, Южна Америка и по-голямата част от Азия сега са изправени пред огромен риск. " С по-слабо развити здравни системи и по-малко запаси, тези страни са изправени пред съществено тестване в битката с вируса, изключително в гъсто-населени градове и бедните гета, където общественото разграничаване е съвсем невероятно. Някои от тези страни могат да изпаднат в неосъществим за погашение дълг ".

" Окуражаващото в тази ситуация е, че всички държавни управления се задействаха и има забележителна съгласуваност сред тях. Нашето фискално наблюдаване ще покаже идната седмица, че страните са подхванали фискални дейности, равняващи се на 8 трилиона $ ".

Според МВФ може да има отчасти възобновяване на стопанската система през 2021 година единствено в случай че пандемията бъде овладяна доникъде на годината . " Но би трябвало да подчертая, че има огромна неустановеност в прогнозите. Може да стане и по-зле, според от това какъв брой се задълбочи рецесията ", беше безапелационна Георгиева.

Какво би трябвало да се направи? План от 4 стъпки:

- Първо, би трябвало да продължим със наложителните ограничения, с цел да облекчим здравните системи

" Някои споделят, че съществува компромис сред спасяването на животи и спасяването на поминъка. Аз споделям, че това е подправена алтернатива. Като се има поради, че това е пандемична рецесия, успеха против вируса и отбраната на здравето на хората са нужни за икономическото възобновяване. Така че посланието е ясно: приоритет на разноските за здраве за тестване и здравно оборудване; заплати на лекари и медицински сестри; обикновено действие на лечебните заведения ", сподели Кристалина Георгиева.

- Второ, би трябвало да защитим засегнатите и уязвими хора и компании с огромни фискални и финансови облекчения

" Това варира според от събитията в обособените страни, само че включва данъчни облекчения, дотации за заплати и парични преводи на най-уязвимите; разширение на обезпечаването за безработица и обществено подпомагане; и краткотрайно поправяне на кредитните гаранции и изискванията на заема ".

- Трето, би трябвало да редуцираме напрежението на финансовите системи и да заобикаляме болестта

" Нашият иден отчет за световната финансова непоклатимост ще проучва обсега на уязвимите места във финансовия бранш. През последното десетилетие банките натрупаха повече капитал и ликвидност и тяхната резистентност ще бъде тествана в тази бързо изменяща се среда. Финансовата система е изправена пред забележителен напън, а паричните тласъци и ликвидните удобства играят незаменима роля ".

- Четвърто, даже до момента в който прекосяваме през тази фаза на ограничение на болестта, би трябвало да планираме възобновяване

" Отново би трябвало да понижим до най-малко евентуалните резултати от рецесията посредством политически дейности в този момент. Това изисква деликатно обсъждане по кое време последователно да се облекчат рестриктивните мерки въз основа на ясни доказателства, че епидемията се отдръпва ", приключва Кристалина Георгиева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР