Днес ще ви разкажа откъде произлиза една от най-често употребяваните

...
Днес ще ви разкажа откъде произлиза една от най-често употребяваните
Коментари Харесай

Истории зад датата: 23 март – как се ражда думата „ОК“

Днес ще ви опиша от кое място произлиза една от най-често използваните думи в нашия езиковия речник - думата ОК?

Корените й са свързани с смешка, родена в американския град Бостън. Следите водят към известие с малък шрифт във вестник " Boston Morning Post " от 23 март 1839 година Информацията е отдадена на комичен клуб, а думичката " окей " е замислена като правописна игрословица. Във въпросната публикация " окей " е неправилно изписана абревиатура на " all correct " (всичко правилно).

В тези години вестниците били цялостни с сходни правописни шегички. Малко преди упоменатата дата в същия вестник един публицист се пошегувал със съкращението " O.W. " - неправилно написано редуциране на " олрайт " (all right).

Така от Бостън думата " окей " потегля по света.

Нейният откривател - Чарлс Грий, толкоз харесал личния си вербален каламбур, че през идващите дни не спрял да го употребява. След това доста други също взели думичката в езиковия си боеприпас.

23 март е и рождената дата на Ерих Фром - един от най-блестящите мислители на XX век в региона на логиката на психиката, философията и обществените науки. Ученият е роден в Германия в самото начало на века – 1900 година. Следва в университетите в Хайделберг и в Мюнхен и в Института по психоанализа в Берлин. След като напуща Германия през 1932 година, чете лекции в Съединените щати.

Неговите книги – " Душата на индивида ", " Бягство от свободата ", " Здравото общество ", " Анатомия на човешката деструктивност ", стават класика в региона на психическата и психоаналитичната литература и до през днешния ден са измежду най-превежданите и преиздавани международни заглавия.

Според Ерих Фром притежателната настройка тласка света към екологична и психическа злополука, като единственото избавление той вижда в приемане на настройката да бъдеш, да обичаш, да действаш и да израстваш духовно. Негови са думите, че " индивидът е единственото животно, за което личното му битие е проблем, който би трябвало да се реши и от който не може да избяга. "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР