Днес ще имаме първа среща с представителите на Има такъв

...
Днес ще имаме първа среща с представителите на Има такъв
Коментари Харесай

Нинова: Държим на нашето предложение за преизчисляване на пенсиите, не може да се смени бързо Гешев |

Днес ще имаме първа среща с представителите на „ ИТН “. Досега те не разговаряха в този формат с никого, тъй че е доста значимо да чуем каква е тяхната визия за цели, стратегия. След това ще отнесем тази информация в нашия групов орган в неделя, с цел да ни даде мандат по какъв начин да продължим оттук насетне. На този стадий няма да се приказва за поименен състав на Министерски съвет. Може би ще последват още срещи, разумно е тази да е първата, само че не и последната.

Това сподели за идните диалози с „ ИТН “ ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по Българска национална телевизия.

„ Поканата на „ ИТН “ за диалози е позитивна стъпка. Каквото и да се случи най-после, разговор беше нужен. Добре е, че сътрудниците от първата политическа мощ са го осъзнали. Първоначалният им метод беше недопустим – да се анонсира нещо през малките екрани и Facebook, без това да е комуникирано с другите политически партии “, добави тя.

„ Ние представляваме група хора, които са с ниски приходи, работещи, борим се против бедността и неравенствата. Искаме да се извърши конституционното изискване всеки да има достъп до гратис здравно обслужване, до гратис обучение. Най-важното за нас е тези политики да намерят място в програмата на едно бъдещо държавно управление “, акцентира водачът на Българска социалистическа партия. 

Нинова напомни позицията на Българска социалистическа партия, изразена и пред президента, че в случай че третият мандат пристигна при социалистите по волята на президента, няма да се връща. Тя начерта и по какъв начин си показва процеса на сформиране на държавно управление: „ Стратегията ни е слагане на масата на 5-6 целта, краткосрочни и дълготрайни. Като да вземем за пример приемане на Плана за възобновяване и резистентност, подготовка за коронавирус рецесия, в случай че ни чака такава наесен, актуализация на бюджета и подготовка на бюджета за идната година с политики, за които ние сме упорствали. Това са краткосрочните, които би трябвало да се изпълнят до края на тази година. Дългосрочните са да се заложат сериозните промени в системите, които съставляват същинска смяна. Това са промени в опазването на здравето, в образованието, в правосъдната система. Това желае по-дълъг небосвод, само че желае единодушие още занапред, в случай че ще се прави държавно управление. Следващата стъпка е покана за диалози по тези цели. Последната стъпка е към този момент съставът на Министерски съвет. Това е естественият политически метод при приемане на мандат. “

По думите на Нинова левицата би поканила служебни министри от в този момент настоящия кабинет, с цел да има последователност в държанието и политиките. 

На въпрос дали Българска социалистическа партия в действителност е основна, в случай че партиите на смяната имат болшинство и с Движение за права и свободи, Нинова отговори по този начин: „ Въпрос на избор е на партиите на смяната с кого избират да вършат смяна. Дали с Българска социалистическа партия или с Движение за права и свободи. Но не виждам по какъв начин може акцията на " Росенец " на „ Демократична България “, разногласието за комисия „ Росенец “ в Народното събрание да се съчетае откровено и искрено с общо ръководство с Движение за права и свободи. Това е надълбоко несъгласие. Ако желаеме същинска смяна и всеки държи на обещанията си преди изборите, без Българска социалистическа партия това не може да стане. Във времето сме потвърдили, че ние не сме статукво и желаеме смяната. Четири години бяхме единствената гневна парламентарна съпротива и опция – с вотове на съмнение, с различни бюджети, с овакантяване на Народното събрание, с 1273 различни законодателни оферти. “

Според Корнелия Нинова в този фрагментиран парламент плаващите болшинства са неизбежни и при отсъствието на трайно и ясно болшинство ще се постановат взаимни отстъпки. Като изключително сложен развой Нинова дефинира приемането на бюджета, тъй като там всяка партия си поставя целите, залага разноски, би трябвало да покаже и от кое място ще дойдат парите. 

„ Всичко това ще изисква и доста огромна степен на отговорност. Като пръв въпрос незабавно бих сложила преизчисляването на пенсиите. Там ще имаме тежки разногласия, тъй като всяка парламентарна мощ има своята визия по какъв начин да стане това. Едните желаят през увеличение тежестта на една година стаж, ние желаеме качествено преизчисляване с нов средноосигурителен приход за 2018 година Ето един наболял обществен проблем, който би трябвало да се реши изрично и бързо, и по който има разнообразни отзиви и би трябвало да се търси сечение, тъй че възрастните хора да живеят почтено “, разяснява водачът на Българска социалистическа партия. 

По вътрешнопартийните тематики на Българска социалистическа партия Нинова съобщи, че лидерският въпрос към този момент е бил подложен от Димитър Дъбов, от Атанас Мерджанов, от Калоян Паргов, от част от социалистите в регион „ Северен “ в Пловдив на Георги Гергов, от Весела Лечева. По нейните думи това е тази група, която от четири години не е серпантина по разнообразни мотиви да желае нейната оставка, даже когато левицата е имала 80 депутата в Народното събрание. 

„ По принцип не обичам да разясня вътрешнопартийни въпроси обществено, това отслабва облика на Българска социалистическа партия, само че в този момент желая да кажа нещо. Защото тази тематика не касае единствено Българска социалистическа партия и мен. Тя ще има отношение към това, което ще се случва в тези и в идващите дни. Прочетох едно изявление на част от тези приятели, че те упорстват да не се поддържа правенето на държавно управление. Забелязвам една причинност в годините. Първо беше настояването на тази група да създадем огромна коалиция с ГЕРБ през 2017 година Аз тогава остро се противопоставих и от този момент имаме спор. Второ, малко преди да избухнат митингите предходната година, предложих на Националния съвет да създадем национална подписка и да стартираме митинги. Същите хора на Националния съвет отхвърлиха тази опция и предложиха, мисля, че Станишев го предложи, да създадем кръгла маса с ГЕРБ. Сега, когато върви към този момент сериозен развой на смяна и има опция да се направи държавно управление, от което България има потребност, същите хора декларират да не се поддържа съставянето на държавно управление. Всичко това е причинност в опита Българска социалистическа партия да се използва по някакъв метод в тези процеси “, разяснява Нинова. 

Нинова съобщи още, че има проект за излекуване на Българска социалистическа партия, който ще предложи на следващия ден на Националния съвет. „ Той е и програмен, и учредителен. Дори и по какъв начин медийния ни и пиарски метод да бъде изменен. Така че на следващия ден ще създадем повсеместен и справедлив разбор и доста съответни оферти за дейности оттук насетне “, добави тя. 

Нинова напомни и позицията на Българска социалистическа партия по тематиката за основния прокурор и правосъдна промяна - закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, нов закон и нова КПКОНПИ, правосъден надзор върху основния прокурор, който и да е той, и оставка на Иван Гешев. По мотив предложение, направено в Народното събрание, да се предложения Гешев да направи отчет и Народното събрание да го изслуша, тя също по този начин напомни, че това към този момент е правено от Българска социалистическа партия, като социалистите са поканили и изслушали основния прокурор в Народното събрание, разменили са реплики и най-после не са подкрепили неговия отчет.

Чувам и едно въодушевено говорене, че в този момент сменяме основния прокурор, сменяме Висшия правосъден съвет и решаваме всички въпроси. Нека се знае, изваждането на прокуратурата от правосъдната власт и прехвърлянето й в изпълнителната, както и смяната в структурата на Висш съдебен съвет, са въпрос на смяна на Конституцията. Нека не се основават свръхочаквания в обществото, че на следващия ден в Народното събрание ще решим този въпрос. Защото по-късно ще разочароваме хората. В това отношение Тошко Йорданов е прав. Освен задачата, която гониш, би трябвало да знаеш средствата, с които можеш да я постигнеш “, сподели още Корнелия Нинова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР