Днес ще бъде даден старт на 20-то юбилейно издание на

...
Днес ще бъде даден старт на 20-то юбилейно издание на
Коментари Харесай

Започва 20-то Световно първенство по волейбол за мъже

Днес ще бъде даден старт на 20-то юбилейно издание на Световното състезание по волейбол за мъже. Всички най-интересни дуели от конкуренцията може да се следят в каналите MAX Sport 1 и MAX Sport 2.

Първоначално за хазаин на конкуренцията бе избран Русия, само че след нашествието на страната в Украйна от Международната волейболна федерация (ФИВБ) лишиха правото на руснаците да одобряват планетарния конгрес и наградиха две други страни – Полша и Словения, с домакинство в интервала 26 август – 11 септември.

По-малко от година след края на Летните олимпийски игри в Токио, 24 от топ тимовете в света ще си оспорват купата в съревнованието. Полша ще одобри още веднъж международен шампионат след 2014-а година, до момента в който за Словения това ще бъде дебютно домакинство на състезание на планетата. Съ-домакините от Полша са настоящи двукратни международни първенци, като победиха на домашния шампионат през 2014 в Катовице и четири години по-късно в Торино, Италия. Не е изненада за никого, че те са още веднъж измежду топ любимците за трето следващо злато.

„ Дружина полска “ обаче ще би трябвало да се оправя без своя амулет Уилфредо Леон. Роденият в Куба волейболист не е възобновен изцяло след претърпяна интервенция на коляното през юни. Поляците влизат в Световното с положително самочувствие след спечелването на Мемориалния шампионат Хуберт Йежи Вагнер предходната седмица, където завоюваха всичките си три мача. Съставът е в група С и се чака да излезе от нея без особени проблеми.

В същата група е и нашият народен тим, воден от Николай Желязков. „ Лъвовете “ не съумяха да реализират положителни резултати в миналото издание на Лигата на нациите, само че завоюваха двете си контроли с Канада преди шампионата и ще влязат в конкуренцията в положително въодушевление. Първият мач на отбора ни ще бъде против международните първенци от Полша в откриващия ден на шампионата в петък, 26 август, от 21:30 часа българско време. Желязков няма да може да разичта на Тодор Скримов поради травма, само че е подготвен за изненада против международните първенци. В групата са още мощният отбор на Съединени американски щати, който макар разочароващото си десето място в Токио преди година остава измежду кандидатите за краен победител, както и съставът на Мексико. България играе с американците след срещата с Полша на 28 август, неделя, от 18:30 часа б.в., а в последния си мач от груповата фаза среща мексиканците два дни по-късно още веднъж от 18:30 часа.

Франция, който е в група D с другия хазаин на конкуренцията Словения, е настоящият олимпийски първенец. „ Петлите “ победиха и в Лигата на нациите, като са двукратни полуфиналисти на международни шампионати – имат едно трето място през 2002, и четвърто от шампионата в Катовице преди осем години. Италия, Бразилия и Сърбия са други от безспорните претенденти за популярност на 11 септември, когато е финалът на шампионата. Селесао взе участие в последните пет финала на международни шампионати, датирайки от 2002-а насам, като ще бъде изненада, в случай че още веднъж не се доберат до заключителните стадии на шампионата тази година.

Три града-домакини в две страни ще одобряват 24-те тима, като ще бъдат разграничени в шест групи. „ Арена Стожице “ в словенската столица Любляна ще бъде хазаин на четири групи – В, D, E и F – залата е с потенциал от 12 500 седящи места, като ще одобри още четири осминафинала и два четвъртфинала. Междувременно, 11-хилядната „ Сподек Арена “ приветства осемте тима в групи А и С. Залата одобри и Световното през 2014, като ще бъде хазаин на двата полуфинала и мачовете за систематизиране на медалите тази година. Една от най-големите зали на закрито – „ Гливице Арена “, ще одобри другите четири осминафинала и два четвъртфинала. Първите два отбора от всяка група, дружно с четирите най-хубави трети тима, прогресират до елиминациите, които са на пряк принцип. Останалите осем тима отпадат от по-нататъшно присъединяване. Това заменя остарелия формат, който през 2018 бе с три обособени групови етапи преди полуфинали и край, което улесни почитателите за следене на шампионата.

Всички групи:

Група А: (Катовице) -  Пуерто Рико, Сърбия, Тунис, Украйна

Група В: (Любляна) –  Бразилия, Куба, Япония, Катар

Група С: (Катовице) –  Полша, България, Мексико, Съединени американски щати

Група D: (Любляна) -  Словения, Камерун, Германия, Франция

Група Е: (Любляна) –  Канада, Китай, Италия, Турция

Група F: (Любляна) –  Аржентина, Египет, Иран, Нидерландия
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР