Днес се очаква парламентарни партии да атакуват пред Конституционния съд

...
Днес се очаква парламентарни партии да атакуват пред Конституционния съд
Коментари Харесай

Случаят Кирил Петков влиза в Конституционния съд

Днес се чака парламентарни партии да нападат пред Конституционния съд законността на служебното държавно управление в частта за икономическия министър Кирил Петков. Причината е, че Петков съгласно тях има двойно поданство. Чл. 110 от главния закон изисква от министрите същите условия, каквито има член 65 за народните представители - да нямат друго поданство, да са навършили 21 години, да не са подставени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост. Преди встъпване в служба всички членове на служебни кабинет и подават заявления по член 110 от Конституцията. Любопитно е какво е показал в декларацията си Кирил Петков, написа " Труд "

Самият той не отхвърля, че с изключение на български жител е гражданин и на Канада. “Спокойно мога да кажа, че аз - като Кирил Петков, направих отвод от канадското си поданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия миг, в който бях поканен за министър, направих този отвод. Този отвод е нотариално удостоверен ”, разяснява в петък служебният министър.
 Радостин Василев: Подаването на документи за отвод не те прави автоматизирано лице единствено с българско поданство Радостин Василев: Подаването на документи за отвод не те прави автоматизирано лице единствено с българско поданство
Във Фейсбук профила си Радостин Василев от ИТН се възмути от признанието на Кирил Петков, че към момента е канадски жител....

Нотариалната легализация обаче нищо не значи, разясниха адвокати. Необходим е документ от канадските управляващи, удостоверяващ, че лицето е с прекъснато поданство. Такава процедура трае най-малко 6 месеца, а сега канадските управляващи предизвестяват, че може да продължи сред 9 и 12 месеца, поради Коронавирус пандемията.

Министерството на външните работи към този момент е изпратило посредством посолството на България в Канада за съществуването на канадско поданство на Кирил Петков към датата на назначението му за министър на стопанската система.

Изданието твърди, че в президентството обмислят промяната на Кирил Петков, защото всички решения на служебното държавно управление могат да бъдат атакувани пред съда, поради присъединяване в тях на Кирил Петков.

Междувременно стана ясно, че депутати на ГЕРБ-СДС ще внесат в Конституционния съд искане за определяне на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначение на служебното държавно управление. Искането ще бъде импортирано в Конституционния съд през днешния ден, 16 август 2021 година, от 10:00 часа.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР