Днес се навършват точно 13 години от изиграването на един

...
Днес се навършват точно 13 години от изиграването на един
Коментари Харесай

Скандалният Йовребьо призна: Трябваше да има дузпа за Челси в полуфинала срещу Барселона

Днес се навършват тъкмо 13 години от изиграването на един от най-скандалните мачове в историята на Шампионската лига. На 6 май 2009 година и се изправят един против различен на “Стамфорд Бридж ” в реванш от полуфиналите на шампионата. Първият мач на “Камп Ноу ” приключва 0:0, тъй че цялата конспирация в конфликта остава за дуела в Лондон.

Още в 9-ата минута Майкъл Есиен открива резултата в интерес на и приближава своя отбор до финала. В хода на мача домакините имат искания за три дузпи в тяхна изгода, само че норвежкият арбитър Том Хенинг Йовребьо не отсъжда нито една. Така се стига до добавеното време на срещата, когато Андрес Иниеста вкарва изравнителния гол за крайното 1:1. се класира за финала с правилото за повече попадения на непознат терен и след това печели трофея след победа с 2:0 над.

Междувременно, Йовребьо се трансформира в един от най-омразните хора за почитателите на Челси, а след този мач съдийската му кариера потегля стремително надолу и скоро реферът се отдръпва от съдийството. Сега той е потърсен от “Дейли мейл ” за изявление, в което си напомня за решаващия гол на Иниеста във въпросния мач, несвирените дузпи в интерес на лондончани и напрежението на “Стамфорд Бридж ” по време на дуела.

“Убеден съм, че краят на мача щеше да бъде доста по-лесен за нас като съдии, в случай че голът на Иниеста не се беше случил. щяха да се класират за финала и техните почитатели щяха да отидат в някой пъб и да кажат: “Може би трябваше да имаме една, две, три, четири, пет, шест дузпи…, само че няма значение довечера, тъй като сме на край ”. Разбира се, като рефер ти знаеш, че сходен гол основава още повече полемики, реакции и полемики към решенията, които си взел по време на мача.

Атмосферата на стадиона може да стартира да ти въздейства, само че е значимо за съдийската бригада да има лазерноточна централизация. Не е елементарно да си напълно фокусиран от самото начало, само че за нас е значима идната обстановка и по тази причина не трябва да мислим прекалено много за тази, която към този момент е предходна. Беше значимо да запазим концентрацията си и да останем фокусирани и бдителни. Разбира се, постоянно можеш да усетиш напрежението в мача и по трибуните, само че това е част от играта и атмосферата постоянно е приятна в дуелите като този.

Не мисля, че почитателите на са прави, когато желаят четири или пет дузпи, само че мисля, че всеки, който схваща от футбол и от разпоредбите на играта, знае, че трябваше да има дузпа в този мач. Подобни неща се случват, изключително преди появяването на ВАР. Понякога пропускаш дузпа, червен картон или друго значимо решение. Смятам, че всеки, който схваща от футбол, знае, че трябваше да има дузпа. Хората могат да спекулират в кои от обстановките трябваше да има дузпа. Аз обаче няма да ви посоча правилен отговор, тъй като не го знам. Просто имам мое усещане за това. В една ария на Coldplay се пее “Когато се постараеш оптимално и не успееш… ” (във Fix you - б.р.). Това обобщава представянето на съдиите в този мач.

В сходен дуел има толкоз доста искания за дузпи, че от време на време като рефер ти се опасяваш да не бъдеш измамен от играчите. Така че е допустимо това да е повлияло отрицателно на моето усещане. Това може да е повода, не съм сигурен. Просто злоупотребявам. Това може да е пояснение: да не изглеждаш като арбитър, който се огъва под натиска да даде дузпа. Така че може би възприемаш обстановката по по-стриктен метод. Ако разполагах с ВАР в този мач, уверен съм, че някои от решенията щяха да са разнообразни. Но не мога да потегли да объждам моето показване, щом дадох най-хубавото от себе си. Мога обаче да се поуча от това и може би това е най-важното нещо. Според мен обаче не мога да потегли да приказвам по какъв начин скърбя за моите решения. Направил съм и други неточности в 40-годишната ми кариера на арбитър и не мога да скърбя за всички тях.

Мисля, че ВАР е положително нещо за футбола, в случай че бъде употребен умно. В същото време обаче това, несъмнено, лишава част от забавата да бъдеш рефер, тъй като разполагаш със предпазен механизъм. Аз бях арбитър в една друга епоха, в която нямахме тази технология, и изпитвах огромна приятност от това. Трябва да кажа, че съм доста положителен във връзка с ВАР, в случай че системата се употребява умно. Но напрежението за един рефер е друго, когато разполага с ВАР, тъй като по този начин постоянно имаш защитна мрежа. Едно от нещата, които ми харесваха в това да бъда арбитър преди ВАР, беше доста дребното разстояние сред това да си в парадайса или в пъкъла ”, показа Йовребьо.

Снимки: Gettyimages
 Чави: Ние довършихме Реал Мадрид, за разлика от съперниците им в ШЛ Чави: Ние довършихме Реал Мадрид, за разлика от съперниците им в ШЛ 6 май | 15:35  Каталунски вестник се отхвърли от Ето’о, тъй като поздравил Реал Мадрид Каталунски вестник се отхвърли от Ето’о, тъй като поздравил Реал Мадрид 6 май | 13:56  Абрамович отхвърли обвиняванията, че бави договорката за Челси, парите отиват за щедрост Абрамович отхвърли обвиняванията, че бави договорката за Челси, парите отиват за щедрост 5 май | 20:49 Още от Футбол свят  Леверкузен се концентрира върху битката за място в Шампионска лига Леверкузен се концентрира върху битката за място в Шампионска лига 6 май | 18:02 367 0  Конте: Ако в този момент дам трансферен лист на управлението, той ще е доста дълъг Конте: Ако в този момент дам трансферен лист на управлението, той ще е доста дълъг 6 май | 17:56 684 1  Днес ще се реши ориста на трима от българите в Серия “Б ” Днес ще се реши ориста на трима от българите в Серия “Б ” 6 май | 17:28 975 0  Клоп: Сити нямаше шанс, само че край против Реал Мадрид е орис Клоп: Сити нямаше шанс, само че край против Реал Мадрид е орис 6 май | 16:35 4041 14  Гуардиола: Няма да е неуспех, в случай че в никакъв случай не спечелим ШЛ Гуардиола: Няма да е неуспех, в случай че в никакъв случай не спечелим ШЛ 6 май | 16:31 2666 14 Виж всички Водещи Новини  Черно море 0:0 Левски, огромен пропуск на Черно море 0:0 Левски, огромен пропуск на "моряците " 6 май | 17:28 19995 91  Лудогорец пречупи Ботев (Пловдив) с два комични гола Лудогорец пречупи Ботев (Пловдив) с два комични гола 6 май | 16:53 37872 179  Чави: Ние довършихме Реал Мадрид, за разлика от съперниците им в ШЛ Чави: Ние довършихме Реал Мадрид, за разлика от съперниците им в ШЛ 6 май | 15:35 12094 52  ЦСКА - София ще ближе рани против Славия ЦСКА - София ще ближе рани против Славия 6 май | 07:00 17397 170  Всички в Ливърпул искахме Реал Мадрид за противник, посочи Салах Всички в Ливърпул искахме Реал Мадрид за противник, посочи Салах 6 май | 09:39 14325 98 Класиране Програма

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР