Днес се навършват 98 години от рождението на Павел Матев

...
Днес се навършват 98 години от рождението на Павел Матев
Коментари Харесай

„Ти сън ли си? Или те има? Или си утринна звезда“

Днес се навършват 98 години от рождението на Павел Матев - един от обичаните лирици на няколко генерации българи. Редица негови стихове се трансформират в текстове на шлагери на любовната поп ария.

Роден е на 6 декември 1924 г. в село Оризово, Чирпанско в оскъдно семейство. Баща му бил самообразован, само че фамозен цигулар, компетентен хиляди национални песни, само че почива рано, а майка му – земеделска работничка. Павел Матев има брат и сестра. Детството на поета е оскъдно – бил е воловарче, орач, жътвар, градинар, косач и лозар.

За да отиде да учи в гимназия в Чирпан, майка му си продава косата на перукери за 2500 тогавашни лв., колкото коства таксата за гимназията. Това предизвика Павел Матев да напише през 1954 година стихотворението „ Писмо до мама “ , станало 20 години по-късно огромен шлагер в осъществяване на Емил Димитров. 



Завършва славянска филология в Софийския университет през 1949 година Работи известно време в Комитета по кинематография, заместител основен редактор на списание „ Пламък “, гравен редактор на списание „ Септември “, ръководител на Комитета за изкуство и култуда в продължение на девет години.

Въпреки публичната си ангажираност, Матев не стопира да написа и има издадени над 40 стихосбирки. В началото на 2000 година поетът трагично напуща жилището си в центъра на София, заставен от тогавашната власт. Премества се в дребна къща в края на София, където написва последните си книги. Умира на 4 февруари 2006 година в София от заболяване.

Нека през днешния ден си спомним за него с едно от най-нежните му стихотворения:

* * * 

Ти сън ли си?

Ти сън ли си?
Или те има?
Или си утринна звезда -
далечна, само че със близко име,
която свети без диря.
И ту засвети,
ту угасне
на моята обич лъча.
Аз ту те нарека прелестна,
ту сюрпризиран замълча.
Къде отиваш?
Де изчезна
вярата да бъдеш с мен?
Сърцето ми - тревожна пропаст -
живей щастливия си плен.
Мечта ли си?
Или те има?
Ти огън ли си?
Или пушек?
Защо си така неповторима,
щом този свят е повторим?!
 10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения  10 от най-красивите български стихотворения
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР