Днес се навършват 80 години от рождението на една от

...
Днес се навършват 80 години от рождението на една от
Коментари Харесай

80 години от рождението на Георги Соколов

Днес се навършват 80 години от рождението на една от емблемите на клуба – нападателят Георги Соколов.

Син на огромния вратар на „ сините “ Апостол Соколов, Жоро е един от най-големите гении в историята на „ Левски “ и българския футбол, а за неговото майсторство и умения и през днешния ден се носят митове.

Соколов става първенец за юноши през 1960 година, а дебютира в първия тим на „ сините “, когато е на 16 години и 57 дни в приятелския мач против „ Челси “ (Лондон) през 1958 година Със синята фланелка играе 11 сезона от 1958 до 1969 година, като записва 185 мача и 56 гола. Става първенец през 1965 и 1968 година, както и притежател на купата през 1959 и 1967 година Отбелязва първия гол за „ Левски “ в евротурнирите против шведския „ Юргорден “ в Стокхолм за КЕШ през 1965 година Записва 13 мача с националната фланелка, като на него принадлежи върхът за най-млад дебютант в „ А “ тима – ненавършил 17 години в мача България – Холандия 3:2. През същата тази 1959 г, той е в тима, станал европейски първенец за юноши в София. Участва и на международното състезание в Чили през 1962 година, когато е първата българска поява на най-големия конгрес.

Почина на 27 юни 2002 година, а в паметта ни остава и с житейския си лозунг „ РОДИЛ СЪМ съдебна експертиза ЧОВЕК, А НЕ ФУТБОЛИСТ! “.

В памет на Соколето клубът ще посвети особено направен трофей, който ще бъде връчен на спечелилия в контролата сред „ Левски “ и „ Академия Пандев “ (Северна Македония), планувана за 25 юни, събота, от 18:00 часа на стадион „ Виваком Арена – Георги Аспарухов “.

„ ПФК Левски “ възнамерява сходен жанр другарски дуели в подготвителните интервали на тима да се трансфорат в традиция, а купата да се посвещава на редица „ сини “ митове, оставили своя отпечатък в историята.

Поклон пред паметта на Георги Соколов!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР