Днес се навършват 41 г. от катастрофата с най-много жертви

...
Днес се навършват 41 г. от катастрофата с най-много жертви
Коментари Харесай

41 години от авиокатастрофата взела най-много жертви

Днес се навършват 41 година от злополуката с най-вече жертви в историята на авиацията. Кошмарът със конфликт на два самолета Боинг 747 и последвал пожар се развихря на летище Тенерифе Север, край град Сан Кристобал де ла Лагуна на испанския Тенерифе, част от Канарските острови. Злощастно стичане на събитията става причина за гибелта на 583 души.  

Заради атентат от Движението за самостоятелност и автономност на Канарските острови целият въздушен трафик е пренасочен. Трагедията се разиграва в 17 часа на 27 март 1977 година локално време в мъгла с видимост до 100 м преди и директно при излитането на 2-та самолета, насочили се един против различен на пистата за политане след рулиране. 

Причина за злополуката са  гъстата мъгла, претрупаният трафик в неделния ден, нарушена връзка, изнервеният екипаж на KLM,бързащ да излети за Амстердам, принизена зоркост на екипажа на „ Pan American “. За неразборията асъдействало и смесването на лексика на британски и испански.  

В последвалия конфликта пожар умират всичките 234 пасажери и 14-членен екипаж на борда на самолета на KLM. От 396-имата на борда на Боинга на " Пан Американ " умират  326 пасажери и 9 членове на екипажа. Спасени са 61 души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР