Днес се навършват 22 години от най-тежкото престъпление в Европа

...
Днес се навършват 22 години от най-тежкото престъпление в Европа
Коментари Харесай

Хиляди почетоха жертвите на клането в Сребреница

Днес се навършват 22 години от най-тежкото закононарушение в Европа след Втората международна война - клането в Сребреница.

В Мемориалния център в Поточари бяха заровени останките на още 71-а жертви.

През юли 1995 година босненските сръбски сили, водени от Ратко Младич, завладяват анклава Сребреница и избиват над 8000 мъже и момчета.

Сред тях е 72-годишният Алия Салихович. 22 години фамилията му търси тленните остатъци, с цел да го погребе. Откриват разнообразни елементи в три всеобщи гроба.

„ Намерихме разнообразни остатъци, даже елементи от облеклата му, като пуловер, който майка ми е изплела за него. Тялото му беше разполовено - долната част с панталона на едно място, горната част с пуловера и риза - в различен гроб ", описа щерка му Фадила Редаматови.

Тя добави, че татко й можеше и да е жив, в случай че не се разгневил на бойците, които жестоко свалили фотография от стената с неговите наследник и внук. Така бил отведен с останалите мъже към Поточари.

22 години по-късно околните му могат да го погребат.
„ Обадиха ми се през декември и ми споделиха, че са разкрили останките му и са ги разпознали по нашата кръвна група, моята и на лелите ми. Ако мога по този начин да кажа, олекна ми. Знам, че е починал, а в този момент може да го опеем и знам къде към този момент ще почива ", сподели щерка му.

Освен Алия, своя покой през днешния ден откриха още 70 жертви на клането. Други 1000 към момента са неидентифицирани или се водят изчезнали.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР