Днес се навършват 22 години от атентатите на Ал Кайда

...
Днес се навършват 22 години от атентатите на Ал Кайда
Коментари Харесай

22 години от терористичните атаки на 11 септември в САЩ

Днес се навършват 22 години от атентатите на " Ал Кайда " в Съединени американски щати, предизвикали сриването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и рухването на пътнически аероплан край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са оповестени за изчезнали. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред починалите има представители на повече от 90 страни.

411 чиновници на избавителните служби, които се отзовават на сигналите, умират, до момента в който се пробват да спасят хората и да лимитират пожарите.

Атаките стартират рано сутринта, когато 19 терористи откриват надзор над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на Съединени американски щати в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни посоки, защото те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на " Американ Еърлайнс " (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват " Боинг 767-723 " към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на постройката в 8:46:33 часа локално време.

В 9:02:59 часа локално време други петима принуждават " Боинг 767-222 " на " Юнайтед Еърлайнс " да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е забелязан онлайн по целия свят, защото след първия конфликт телевизионните канали излъчват директно от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи завладява " Боинг 757-223 " на " Американ Еърлайнс " (изпълняващ постоянен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и предизвиква опустошения на постройката.

Четвърти аероплан - " Боинг 757-222 ", изпълняващ 93 на " Юнайтед Еърлайнс " от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че задачата на полета е бил Капитолия или Белия дом, само че пасажерите се опълчват на похитителите и осуетяват желанието им. Самолетът се разрушава в поле в Югозападна Пенсилвания, на към 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа локално време.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай преди години съобщи, че групировката " Ал Кайда " е мит и изрично отхвърли терористичните офанзиви от 11 септември да са планувани в страната му. В изявление за " Ал Джазира ", експрезидентът изрази сериозните си подозрения, че тази формация въобще съществува, защото не се е срещал с нейни членове, не е получавал и каквито и да било доказателства за съществуването й.

Очакват се церемонии във всички американски щати, с които ще бъде маркирана датата и почетена паметта на жертвите.

Саудитска Арабия постоянно е упреквана поради офанзивите, защото множеството атентатори са саудитци. Закон, признат от Съединени американски щати, планува опция родственици на жертви да могат да съдят Рияд. Кралството отхвърля обвиняванията в спонсорство на тероризма.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР