Днес се навършват 102 години от рождението на великата актриса

...
Днес се навършват 102 години от рождението на великата актриса
Коментари Харесай

Богинята на любовта Рита Хейуърт – екзотичната красавица, която покори Холивуд

Днес се навършват 102 години от рождението на великата актриса Рита Хейуърт!

Родена като Маргарита Кармен Кансино, през 40-те години на предишния век Рита Хейуърт се трансформира в една от най-големите актриси и таньорки, а също и секс знак . Снима се в 61 кино лентата в продължение на 37 години, а пресата ѝ дава названието „ богиня на любовта “ (The Love Goddess). Американският кино институт включва Хейуърт под номер 19 в класацията на най-големите дами звезди на класическото холивудско кино.

 Рита Хейуърт Getty

Рита е от разбъркан испано-ирландски генезис. Партнира на едни от най-големите имена на Холивуд като Фред Астер, Джон Уейн и Джийн Кели. Има петима съпрузи, като единият от тях е режисьорът Орсън Уелс. По време на цялата си кариера има проблеми с алкохола, изключително задълбочили се след гибелта на братята ѝ през 1974 година. През 1980 година е диагностицирана с Алцхаймер и умира на 68-годишна възраст от тази болест.
 Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд
Маргарита е родена в Бруклин, Ню Йорк, на 17 октомври 1918 година и е най-голямото дете на двама танцьори. Баща ѝ Едуардо Кансино е от Кастилеха де ла Куеста, малко градче покрай Севиля, Испания, а майка ѝ Волга Хейуърт е американка с ирландски и британски генезис. Родителите подписват брак през 1917 година и имат и двама сина – Едуардо младши и Върнън. Бащата на Хейуърт полово я малтретира, като стартира в доста млада възраст, а майката се пробва да спи в същото легло с детето си в безрезултатен опит да спре насилието.

 Рита Хейуърт Getty

През 1931 година Едуардо Кансино партнира на 12-годишната си щерка, с цел да сформира акт, наименуван Танцуващите Кансино. Тъй като съгласно калифорнийския закон Маргарита е прекомерно млада, с цел да работи в нощни клубове и питейни заведения, татко ѝ я завежда със себе си на работа през границата в Тихуана, Мексико, което при започване на 30-те години на предишния век това е известно туристическо място за хората от Лос Анджелис. Докато е в Тихуана, бащата на Хейуърт продължава да я насилва полово, наричайки я своя жена и обличайки я в „ кокетни, секси облекла “.

Кариерата ѝ стартира с дребни функции в холивудски продукции, а ръководителят на студиото Хари Кон ѝ твърди, че обликът ѝ е прекомерно средиземноморски, което я лимитира до присъединяване в „ екзотични “ функции, които са по-малко на брой . Нейното фамилно име звучи прекомерно испанско, тъй че Рита Кансино става Рита Хейуърт, приемайки моминското име на майка си, за смут на татко си. Х ейуърт трансформира и цвета на косата си на пурпурен и прави електролиза, с цел да увеличи линията на косата си и да разшири външния тип на челото си.

Кон стартира да построява Хейуърт през 1940 година с филми като “Music in My Heart”, “The Lady in Question” и “Angels Over Broadway”. През същата година тя е показана за първи път на обложката на списание “Life”. През 1941 взе участие в мюзикъла “You'll Never Get Rich”, където партнира на Фред Астер в един от най-успешните филми, които студиото в миналото е предписание.

A post shared by (@adoreclassics) on Oct 6, 2019 at 8:02am PDT

Нейният съблазън и блестяща прелест са най-забележителни във кино лентата на Чарлз Видор „ Гилда “ (1946 г.) с Глен Форд, което провокира у цензурите прочут смут. Ролята, в която Хейуърт носи черен сатен и извършва именития стриптийз с една ръкавица, я трансформира в културна икона като съдбовна жена.

През 1947 година Хейуърт поучава прозвището „ Богиня на любовта “ . Терминът е признат и употребен по-късно като заглавие на биография за нея. В изявление от 80-те години Хейуърт споделя:

„ Всички останали вършат голи подиуми, само че аз не. Никога не съм правила голи филми. Не е трябвало да го върша. Танцувам. Предполагам, че в някои неща съм провокативна. Но не бях изцяло изложена. “

 Рита Хейуърт Getty

През 1948 година, в разгара на славата си, Хейуърт пътува до Кан и се среща с принц Али Хан . Започва едногодишно ухажване след което подписват брак на 27 май 1949 година Хейуърт напуща Холивуд и отплава за Франция. Тъй като Хейуърт към този момент е една от най-известните звезди в света, ухажването и сватбата получават необятно отразяване в пресата по целия свят.
 Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд  Рита Хейуърт – екзотичната хубавица, която покори Холивуд
Тъй като тя към момента е законно омъжена за втория си брачен партньор Орсън Уелс през първите дни на ухажването, Хейуърт също по този начин получава негативна реакция, което кара някои американски фенове да бойкотират нейните филми. Сватбата им бележи първия път, когато холивудска актриса става принцеса. На 28 декември 1949 година Хейуърт ражда единствената щерка на двойката, принцеса Ясмин Ага Хан.

 Рита Хейуърт Getty

Започналите проблеми с паметта през 70-те години в началото се свързват с пристратието ѝ към алкохол и не са свърани с заболяването на Алцхаймер. Трудностите със запомнянето на функциите довеждат до еволюционен спад в кариерата ѝ и в последна сметка до овакантяване на киното. През юли 1981 година положението на Рита се утежнява доста и съдът назначава нейната щерка за опекун. Тя се грижи за нея до нейната гибел.

Рита Хейуърт изпада в полукома през февруари 1987 година Умира на 68-годишна възраст от затруднения, свързани с заболяването на Алцхаймер, три месеца по-късно, на 14 май 1987 година в дома си в Манхатън.

A post shared by (@oldmagicmovie) on Oct 17, 2019 at 4:03am PDT

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР